Regija
41

Na izložbi akvaristike i teraristike u Zagrebu više od 600 egzotičnih ljubimaca

Klix.ba
AkTer fest – izložba akvaristike i teraristike i ove se godine održava u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma od 1. do 5. oktobra.

Na više od 4.500m2 bit će izloženo više od 300 terarija s jedinstvenim primjercima guštera, zmija, paukova, insekata i kornjača, poput pitona dugačkog tri i po metra, varana, tegua, kameleona, boa, pitona i sličnih - sve zajedno više od 600 egzotičnih ljubimaca.

U stotinjak akvarija, u više od 15.000 litara vode, bit će izloženo nekoliko hiljada jedinki riba koje dosad nisu viđene u Hrvatskoj, kao što su morski konjici, pirane, tropske, morske i zmijoglave ribe.

Posjetiteljima će na raspolaganju biti stručni edukatori, a zainteresirani mogu prisustvovati predavanjima renomiranih stručnjaka poput svjetski poznatog ihtiologa Heika Blehera koji samo zbog AkTer Fest-a dolazi u Hrvatsku, te vrhunskih stručnjaka iz Hrvatske s područja biologije i ekologije.

U sklopu izložbe AkTer fest 2014. održat će se svjetsko takmičenje za betta ribe, regionalna izložba diskus riba, a posjetitelji će moći u živo doživjeti umjetnost slaganja i uređivanja akvarija na svjetskom Biotop i Aquascape takmičenju, koja se održavaju prvi put u Hrvatskoj.

Organizatori najavljuju i burzu egzotičnih životinja i prateće opreme, dosad najveću u Hrvatskoj na kojoj je moguće nabaviti svog novog egzotičnog ljubimca.

"A da rock i AkTer idu ruku pod ruku, uvjerit ćete se u subotu, 4. oktobra od 21:00 sati u Pogonu Jedinstvo gdje će humanitarnu svirku za pamćenje prirediti kontroverzni slovenski rockeri Zaklonišče prepeva i jednako kontroverzna Septica", poručuju organizatori.

Za najmlađe posjetitelje, tu je šareni, kreativni dječji kutak, a u sklopu Dječjeg dana u nedjelju, 5. oktobra uz radionice, najmlađi će moći uživati u mađioničarskom showu i lutkarskoj predstavi.

Posjetitelji mogu sudjelovati u prigodnoj tomboli, te osvojiti vrlo vrijedne nagrade.

I ovogodišnji, deseti AkTer fest tradicionalno je humanitarnog karaktera. Sav prihod od ulaznica namijenjen je Domu za nezbrinutu djecu, Kuća Svete Terezije od Malog Isusa, na zagrebačkom Vrhovcu.

Izložbu podržavaju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo poljoprivrede, Grad Zagreb – Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Državni zavod za zaštitu prirode.