Regija
2

Na izborima u Albaniji ubijen opozicioni aktivista, poslanički kandidat ranjen

SRNA
U Albaniji, gdje se danas održavaju parlamentarni izbori, ubijen je jedan opozicioni aktivista, a ranjen i poslanički kandidat vladajuće partije premijera Salija Beriše i još jedno lice, potvrdila je policija.

Portparol policije Tefik Sulejmani rekao je da je kandidat vladajuće Demokratske partije Mhil Fufi ranjen u incidentu blizu jednog biračkog mesta u Laču, 40 kilometara sjeverno od Tirane.

U sukobu je ranjen i njegov rođak Kastriot Fufi, a ubijen je Đon Đoni, za koga je lider opozicione partije Socijalistički pokret za integraciju Iljir Meta potvrdio da je njihov pristalica.

Portparol policije istakao je da za sada nije jasno ko je učestvovao u pucnjavi, koja je počela poslije rasprave.

Portparol Demokratske partije Laura Vorpsi rekla je da je Mhil Fufi pokušao da otjera neke pristalice opozicije koji su htjeli da podmite birače, ali su oni odgovorili pucnjavom.

Edi Rama iz glavne opozicione Socijalističke partije optužio je "određene dijelove policije" da sarađuju s kriminalcima, te istakao da je "varvarski to što su na dan izbora, usred Evrope, čovjeka ubili kriminalci koje podržava policija".

U još jednom incidentu na biračkom mjestu novinaru navodno nije dozvoljeno da uđe na biralište, a jedan kamerman je prebijen i njegova kamera polomljena.

Predsjednik Albanije Bujar Nišani pozvao je građane na mir i jedinstvo.

Današnji izbori se smatraju testom sposobnosti Albanije da održi pravedne i bezbjedne izbore i važnim korakom u nastojanju zemlje da postane članica EU.

U Albaniji je registrovano 3,3 miliona glasača koji biraju 140 poslanika.