I dalje pada snijeg u Zagrebu
0

Na Griču najviše snijega od 1861. godine

Anadolija
Noćas je u Zagrebu palo novih desetak centimentara snijega. Snijeg još uvijek pada, ali slabije te je saobraćaj, osim kašnjenja i povremenih zastoja zbog kvarova, uglavnom normaliziran, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Građani Zagreba javljaju da sada prava opasnost vreba sa krovova raznih zgrada sa kojih se urušavaju velike gromade snijega.

Na opservatoriju Grič jučer je izmjereno 57 centimetara snijega, što je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatke (DHMZ) najviša visina snijega izmjerena u januaru od 1861. godine, otkad se na tom opservatoriju provode mjerenja.

Jučer se, najvjerojatnije pod teretom snijega, urušio krov Osnovne škole "Većeslava Holjevca" u novozagrebačkom naselju Siget. Povrijeđenih nije bilo, a nastava se danas normalno odvija. U Zagrebu se trenutno čiste krovovi mnogih javnih ustanova i sportskih dvorana od straha da će doći do popuštanja krovišta.

U Hrvatskoj se vozi otežano zbog snijega, u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, uz mjestimice olujni vjetar u priobalju, Lici i Gorskom kotaru. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji te obrnuto.

Zimski uvjeti od jutros su i na većini državnih cesta u Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme!

Sve pruge na području Hrvatske otvorene su za saobraćaj, no zbog velikih količina snijega željeznički promet teče s poteškoćama, izvijestili su jutros iz Hrvatskih željeznica. Na relacijama na kojima su otkazani lokalni putnički vlakovi, brzi i IC-vlakovi voze kao putnički, odnosno zaustavljaju se u svim kolodvorima i stajalištima kako bi svi putnici stigli do svojih odredišta. Njihova su kašnjenja do 60 minuta.

Za Hrvatsku se danas prognozira pretežno oblačno, a u kopnenom području padat će uglavnom snijeg. Na Jadranu mjestimice kiša, ali ponegdje na sjevernom dijelu moguć je i snijeg nošen burom. Navečer i u noći sa zapada se očekuje djelomično razvedravanje.