"Ekstremi"
52

Na Facebook stranici navijača Novog Pazara pjesma o žutoj kući

SRNA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Navijačka grupa "Ekstremi" iz Novog Pazara postavila je na fejsbuk profil pjesmu "Na kraj sela žuta kuća" i podrugljivim i morbidnim komentarima nastavila da se ruga zločinu nad Srbima sa Kosova tokom 1999. godine.

Nekoliko članova ove grupe novopazarska policija uhapsila je nedavno zbog transparenta "Rešen rebus, srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća", koji su istakli na utakmici Kupa Srbije između "Novog Pazara" i "Rada".

Pjesma postavljena na Facebook profilu aludira na takozvanu "žutu kuću" na sjeveru Albanije u kojoj su, prema izvještaju specijalnog izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martyja, tokom ratnih sukoba 1999. godine pa sve do sredine 2000. godine vađeni organi Srba radi trgovine.

"Ekstremi" su ovim transparentom odgovorili na poruku navijača "Rada" sa fudbalskog meča u martu u Beogradu, kada su istakli transparent na kome je pisalo "Rešite rebus", a ispod su bili nacrtani nož, žica, a u istom redu hemijska oznaka za srebro i zjenica, kao aluzija na skandiranje - "Nož, žica, Srebrenica".

Kriminolog Igor Pešić rekao je za "Blic" da je ovo prilika za Službu za visokotehnološki kriminal da, kao i u slučaju Predraga Ćosovića, koji je prije nekoliko dana na Facebook profil postavio sliku upaljača i Kur'ana, uhapsi izgrednike i pokrene istragu.

"Moramo uraditi sve da se zaustavi širenje mržnje. Bilo kakvo aludiranje na žutu kući ili Srebrenicu jasan je znak za tužilaštvo i reakcija mora da postoji", rekao je Pešić.