Regija
0

Na Euro 2008 56 hrvatskih policajaca

FENA
Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) predstavilo je danas tim hrvatskih policijskih službenika, njih 56, koji će na predstojećem Europskom prvenstvu u nogometu u Austriji i Švicarskoj "EURO 2008" pomoći austrijskoj i švicarskoj policiji u radu s hrvatskim navijačima.

Riječ je o najvećoj međunarodnoj akciji hrvatskih policajaca od kojih dio odlazi u službenim odorama.

Iz desetak policijskih uprava sastavljen je tim u kojemu su 24 granična policajca, dok su ostali službenici koji i inače rade s navijačima, izvijestio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Filip Dragović, dodavši da policajci neće imati nikakvu represivnu, već isključivo preventivnu ulogu. Jedan će biti u Švicarskoj, a ostali odlaze u Austriju.

Načelnik uprave policije Marko Rašić naglasio je da je uspostavljena dobra suradnja s tamošnjim policijama te su im na njihov zahtjev i dostavljena imena 398 osoba, od koji su 223 evidentirani kao nasilnici u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja na športskim terenima, a ostali kao mogući nasilnici te će im se vjerojatno zabraniti ulaz u te zemlje.

Rašić je istaknuo da su dosadašnja iskustva policajaca s hrvatskim navijačima na nogometnim prvenstvima dobra te da oni ne spadaju u skupinu rizičnih.

Inače, na Europskom prvenstvu 2004. u Portugalu su bila četiri hrvatska policajca, a na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. devet.