Početak II sv. rata u Jugoslaviji
2

Na današnji dan počelo je razaranje Beograda

SRNA
Na današnji dan, prije 71 godinu, nacistička Njemačka bombardovala je Beograd čime je u Kraljevini Jugoslaviji počeo Drugi svjetski rat.

Njemački Treći Rajh napao je Jugoslaviju bez objave rata. Prvo je bombardovan Beograda, a zatim i Kraljevo, Niš i drugi gradovi.

Bombardovanje Beograda počelo je u 6.30 sati, dok je većina stanovnika još spavala. 

Njemački bombarderi su u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad, a oko 16 sati iz pravca Rumunije doletilo je tridesetak njemačkih borbenih aviona "štuka", iz kojih se pucalo po kolonama ljudi koji su napuštali grad. 

Beograd je ponovo napadnut 11. i 12. aprila. Napadi su trajali i noću, a na grad je izručeno 440 tona bombi.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 građanina, dok neke procjene govore o blizu 4.000 stradalih.

Potpuno je razoreno 714 zgrada, teže oštećeno 1.888 zgrada, a djelimično je oštećeno 6.829 zgrada. 
Gađane su gusto naseljene četvrti, bolnice, Učiteljski dom, Kalenić pijaca, Željeznička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom. 

U porti Vaznesenjske crkve pobijeno je i ranjeno nekoliko stotina civila, a više stotina građana je stradalo kada je direktno pogođeno gradsko sklonište u Karađorđevom parku.

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine. 

Bila je to jedina nacionalna biblioteka koja je namjerno napadnuta i uništena tokom Drugog svjetskog rata. U požaru poslije bombardovanja nestao je cijli fond od 350.000 knjiga, uključujući i srednjovjekovne spise neprocjenjive vrijednosti.