Regija
214

Na Cetinju sahranjen Jovo Kapičić

SRNA
Foto: Blic
Foto: Blic
Na cetinjskom Novom groblju danas je u prisustvu porodice, državnog vrha Crne Gore i građana sahranjen Jovo Kapičić, jugoslavenski narodni heroj, penzionisani general Jugoslavenske narodne armije (JNA), bivši šef UDBA-e i diplomata.

Sahrani Kapičića prisustovali su, između ostalih, crnogorski premijer Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predstavnici lokalne uprave Cetinja i SUBNOR-a.

Kapičić je sahranjen uz vojne počasti. U ime SUBNOR-a i antifašista Crne Gore od generala Kapičića oprostio se Ljubomir Sekulić.

"Jovo je imao dug i častan život. Neustrašivi borac, junak po svemu nalik i ravan onima o čijem herojstvu , čestitosti i pravdoljubivosti i ljudskosti je neprestano slušao - Jovo je u svom vremenu izrastao u jednog od njih", kazao je Sekulić.

Jovo Kapičić (95) umro je poslije kratke i teške bolesti 9. decembra u Beogradu.

Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, ambasador SFRJ i narodni heroj Jugoslavije. Kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije, obavljao je komandne dužnosti u vezi sa Golim otokom.

Rođen je 2. septembra 1919. godine u gradu Gaeti, u Italiji, gdje je tada bila velika baza izbjegle crnogorske kraljevske vojske nakon Božićne pobune 1919. godine, protiv dinastije Karađorđević.

Bio je zagovornik obnove crnogorske nezavisnosti.

Vezani članci