Regija
27

Na cestama Hrvatske najviše ginuli građani BiH

Klix.ba
Prema novim podacima MUP-a Hrvatske, tokom sedam mjeseci ove godine na hrvatskim cestama poginulo je 18 stranaca, 118 ih je teško povrijeđeno, a 424 lakše.

Iako je ove godine porastao broj turista u toj zemlji, bilježi se ipak pad stradalih stranaca u odnosu na prošlu godinu kada je poginulo 26 stranih državljana, 145 ih je teško povrijeđeno, a 443 lakše.

Na cestama Hrvatske od januara do kraja jula ove godine najviše su ginuli državljani BiH (pet poginulih), Slovenci (tri poginula), Poljaci (dva poginula), piše Slobodna Dalmacija.

Poginuo je i po jedan državljanin Italije, SAD-a, Rumunije, Srbije i Turske. Najviše teško povrijeđenih je iz Slovenije (19), Njemačke (18), Velike Britanije (10), BiH (9), Austrije (8), Srbije i Italije (po 7), Slovačke (6)...

Kada se pogledaju okolnosti nesreća u kojima sudjeluju stranci, većinom se radi o turistima koji su automobilima došli u Hrvatsku ili su unajmili automobil u susjednoj zemlji.

Nesreće se događaju u svim dijelovima Hrvatske, a česte su i na lokalnim cestama gdje turisti nisu naviknuti na česte zavoje i često padaju s motocikala jer brzinu nisu prilagodili uslovima na cesti, niti su poštovali znakove, piše navedeni list.