Regija
4

Muškarac iz Omiša izrabljivao državljane BiH na farmi

FENA
Zbog trgovine ljudima policija je uhapsila Omišanina kojeg tereti da je na svojoj farmi izrabljivao državljane BiH, izvijestila je danas splitska policija.

Osim njega uhapšen je i 48-godišnjak iz Aržana koji je za naknadu od 300 kuna radnike iz BiH ilegalno prevozio preko granice.

U akciji u kojoj je uz splitske policajce sučestvovala i kriminalistička policija MUP-a i Ministarstvo sigurnosti BiH utvrđeno je kako je 40-godišnjak iz Omiša u junu ove godine s državljaninom BiH dogovorio ilegalni rad na njegovom imanju, u okolici Omiša.

Potom je angažovao saradnika iz Aržana da radnika ilegalno preveze u Hrvatsku i za to mu platio 300 kuna.

Istragom se doznalo da je Omišanin svom najamniku, iako je invalid, davao najteže fizičke poslove koje nije mogao podnijeti pa je pokušao pobjeći, ali nije uspio. Nakon mjesec dana, kada više nije bio sposoban raditi, 40-godišnjak ga je pustio, no nije mu isplatio dogovorenu plaću, a u BiH ga je vratio 48-godišnjak iz Aržana, rekli su u policiji.

Kako je ostao bez radne snage Omišanin je preko poznanika iz BiH dogovorio ilegalan rad s drugim "ilegalcem" koji je kod njega počeo raditi u julu. I njega je 48-godišnjak iz Aržana ilegalno doveo u Hrvatsku za 300 kuna, a ni on kod Omišanina nije prošao bolje od prethodnika. Omišanin mu je, tvrde u policiji, uzeo putne isprave i natjerao ga na najteže fizičke poslove, a uz to ga je vrijeđao, omalovažavao i ponižavao.

Agoniji je došao kraj kada se državljanin BiH krajem augusta odvažio na bijeg. Iako je i njega Omišanin uhvatio, izrabljivani radnik mu je zaprijetio policijom pa mu je Omišanin u strahu od zakona vratio dokumente i ponovno angažirao partnera iz Aržana da ga vrati u BiH. Inače, kazneno prijavljeni Omišanin policiji je poznat od prije po sličnim nedjelima.