Regija
0

MUP Makedonije: Privedeno 28 osoba, za osam raspisane potjernice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makedonska policija privela je 28 osoba pod sumnjom da su učestvovale u incidentima na jučerašnjim parlamentarnim izborima, u kojima je jedna osoba ubijena, a 10 povrijeđeno, dok su za još osam osoba raspisane potjernice, saopćeno je danas u Skoplju.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski izjavio je da je u dva ozbiljnija incidenta, u selu Aračinovu i u općini Čair kod Skoplja, otvarana vatra na policiju i da su pritom stradali nedužni ljudi.

Kotevski je precizirao da su općini Čair na policiju pucalo iz štaba albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), a da je u Aračinovu, u pucnjavi između naoružanih osoba i policije, jedna osoba smrtno stradala.

"U vezi s ovim incidentom privedeno je osam osoba. Dosad je krivica potvrđena kod dvojice da su direktno pucali na policijsku patrolu. Jedan od njih, nažalost, kao što smo već saopćili, podlegao je povredama", rekao je portparol MUP-a. Druga osoba se nalazi u policijskoj stanici i već je bila izvedena pred istražnog sudiju, dodao je on.

Kotevski je istakao da je policija dobila potvrđene informacije za umiješanost još sedam osoba u ovom incidentu, koji su u ovom trenutku nedostupni policiji i za njima su raspisane potjernice.

Devet osoba je privedeno u rejonu planine Kitka, gdje se nalaze sela s dominantnim albanskim stanovništvom i u njihovim kolima je pronađen veliki arsenal oružja.

Cilj ove grupe je bila grupa pripadnika Demokratske unije za integraciju, navodno da bi je spriječili u namjeri da naprave incidente na izbornim mjestima.

Među privedenima je i Agim Krasniqi, iz sela Kondovo u blizini Skoplja, koji je poznat iz albanske pobune 2001. godine kao lider naoružane grupe, koja je kasnije prijetila da ukoliko policija silom pokuša da ih izvede pred sud zbog slučajeva iz vojne krize u 2001.godini oni će napasti Skoplje.

Povrijeđeni u jučerašnjim izbornim incidentima su u stabilnom stanju i niko od njih nije u životnoj opasnosti, saopćili su danas ljekari Gradske bolnice i Hirurškog centra u Skoplju.

Direktor Gradske bolnice Viktor Kamilovski kaže da su dvojica od šest pacijenata koja su bila primljena u Gradsku bolnicu danas puštena na kućnu njegu, dok četiri ostaju na bolničkom liječenju, ali da su svi van životne opasnosti.

"I osoba koja je imale teške povrede u predjelu abdomena i koja je jučer bila u teškom stanju i u životnoj opasnosti danas je u stabilnom stanju", kazao je dr. Kamilovski, javio je Tanjug.

Prema podacima MUP-a, od deset povrijeđenih neki su bili direktni učesnici u incidentima tokom izbora, a neki nedužni građani.