Beograd
0

MUP izdao advokatu Vujačiću pasoš po hitnom postupku

FENA
Advokatu haškog optuženika Radovana Karadžića Svetozaru Vujačiću MUP je po hitnom postupku izdao pasoš kako bi mu se omogućilo da otputuje u Haag i prisustvuje početku suđenja bivšem lideru bosanskih Srba, saopćio je danas MUP.

Karadžić, koji je poslije 13 godina skrivanja, uhapšen 21. jula u Beogradu, rano jutros prebačen je u pritvorsku jedinicu haškog Tribunala.

On će se, kako je najavljeno u Tribunalu, pred sudskim većem, kojim će predsjedavati sudija Alphonse Orie, pojaviti sutra u 16 sati.

Karadžić bi trebalo da se izjasni o navodima optužnice koja ga tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima koji nisu pripadali srpskoj zajednici u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Karadžićev advokat Vujačić ranije je najavio da će se bivši predsjednik Republike Srpske pred sudom u Haagu braniti sam, kao i da se prilikom prvog pojavljivanja pred većem Haškog tribunala neće izjasniti po optužnici, već će tražiti 30 dana odlaganja, kako bi se pripremio za odbranu.