Sarajka kandidatkinja Hrvatske za EP
0

Melita Mulić: Stabilna i evropska BiH je naš nacionalni interes

FENA
Foto: Melita Mulić
Foto: Melita Mulić
Stabilna, prosperitetna, ravnopravna, evropska Bosna i Hercegovina naš je nacionalni interes, izjavila je u razgovoru za Fenu kandidatkinja na predstojećim izborima za predstavnike Hrvatske u Evropskom parlamentu, rođena Sarajka Melita Mulić.

Ova kandidatkinja koalicijske liste SDP-a Hrvatske, HNS-a i HSU-a na prvim izborima za Evropski parlament koji se održavaju u Republici Hrvatskoj 14. aprila kaže da ova lista jako dobro reflektira vrijednosni, rodni i regionalni princip.

"Svi naši kandidati, pa tako i ja, ukoliko mi građanke i građani ukažu povjerenje, zastupat ćemo i zalagat se za vrijednosti naših stranaka i krajeva iz kojih dolazimo", kazala je Mulić.

Ona trenutno živi u Zagrebu u kojem je u proteklom četverogodišnjem mandatu bila zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, a sada je zastupnica SDP-a u Hrvatskom saboru iz prve, zagrebačke, izborne jedinice.

"Ukoliko budem izabrana, zastupat ću interese Zagrepčanki i Zagrepčana, ali i svih hrvatskih građanki i građana, zalažući se da principi solidarnosti, multikulturalnosti, jednakosti te puno poštivanje ljudskih prava budu temelj progresivne Evrope koja će imati jedinstven socijalni model", istakla je.

Naglašava da je rođena i odrasla u multikulturalnom, otvorenom gradu Sarajevu, a sada živi u Zagrebu, koji je prijemčiv, otvoren, širok u svakom smislu da prihvati kako brojne studente iz svih krajeva Hrvatske tako i sve one koji ga odaberu za rad i život ma od kuda da dolaze.

"U Zagrebu možete biti svoji, biti drugačiji, Zagreb je miran, siguran, njegovi stanovnici tolerantni. Ono što baštine dva grada koja su u najvećoj mjeri obilježila moj život, želim da bude dominantan politički koncept i u Evropskoj uniji – Evropa suživota, otvorena prema migrantima i strancima, zajednica različitih krajeva, regija, nacija i etniciteta ali koja osigurava svima mogućnost jednakog tretmana, razvoja i ostvarivanja jednakih rezultata", naglasila je Mulić.

Ako bude izabrana, putem rada odbora Evropskog parlamenta, željela bi se nastaviti baviti područjima koji su i do sada bili njen politički portfelj - vanjska politika, proširenje Evropske unije, osiguranje mira i stabilnosti u svijetu putem mehanizama vanjske i sigurnosne politike te puna primjena principa rodne ravnopravnosti u svim segmentima života i društva i poštivanje ljudskih prava, posebice prava manjina.

Najavila je da će nastaviti promicati hrvatske stavove i interese vezano za zadržavanje zamaha politike proširenja, koja je od ključne važnosti za uspješnost evropskog projekta, ali i za evropeizaciju regije jugoistočne Evrope.

"Vrata Evropske unije moraju ostati otvorena svim državama koje ispune uvjete za članstvo", naglasila je Mulić.

Ocijenila je da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika Evropske unije.

"Prethodni valovi proširenja vjerodostojno svjedoče kako je riječ o politici s konkretnim rezultatima i izuzetno pozitivnim učincima. Smatram kako je perspektiva članstva svih država jugoistočne Evrope u Evropskoj uniji ključni čimbenik sigurnosti u ovoj regiji, ali i stabilnost cjelokupnog kontinenta. Pri tome je nužno da sve države regije, kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, ispune preduvjete, provedu reforme, promiču i primjenjuju evropske vrijednosti prvenstveno zbog boljitka vlastitih građana", navela je Mulić.

Upitana na kraju kakvi će biti njeni stavovi prema BiH u Evropskom parlamentu ako bude izabrana, Mulić je naglasila da je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih partnera Republike Hrvatske na ekonomskom planu, a iznimno su jake rodbinske i kulturne veze.

"Hrvatska ima više od hiljadu kilometara granice s Bosnom i Hercegovinom, brojne potpisane ugovore kojima smo do sada regulirali našu kulturnu, gospodarsku, političku saradnju". kazala je.

Općenito stanje, perspektiva i stabilnost Bosne i Hercegovine, položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i svih naroda i njezinih građanki i građana te ostvarivanje njihovih punih političkih, kulturnih, gospodarskih i socijalnih prava na ravnopravnoj osnovi, od velike su važnosti za Republiku Hrvatsku.

"Stabilna, prosperitetna, ravnopravna, evropska Bosna i Hercegovina naš je nacionalni interes. Nastavit ću promicati hrvatski nacionalni interes u tom pogledu, a kao neko ko je rođen u Bosni i Hercegovini, takvu viziju Bosne i Hercegovine mogu svjedočiti lično i politički i emocionalno. Na izborima za Evropski parlament glasaju svi hrvatski državljani. Sigurna sam da su i u Bosni i Hercegovini brojni hrvatski državljani koji dijele našu viziju Evrope i vrijednosti koje zastupam osobno i koalicijska lista SDP-a, HNS-a i HSU-a, lista broj 24. U tom smislu, pozivam ih da se registriraju za predstojeće izbore, jer je sukladno novom Zakonu o registru birača, a da bi ostvarili svoje biračko pravo ukoliko nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, nužna prethodna aktivna registracija", kazala je Mulić.

Melita Mulić je rođena u Sarajevu 1976. godine, a trenutno živi i radi u Zagrebu. Od 2012. zastupnica je u Hrvatskom saboru gdje je, između ostalog, članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za međuparlamentarnu saradnju, Odbora za evropske integracije, Odbora za ravnopravnost spolova, Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

Diplomirala je na Univerzitetu u Zadru, Odjelu za informatologiju i komunikologiju, magistrirala na Univerzitetu u Sussexu, Ujedinjeno Kraljevstvo (VSS - diplomirana turistička komunikologinja, magistrica savremenih evropskih studija).