Srbija
0

Muftija Zukorlić pozvao da se prijave pritisci

FENA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, ponovo je u utorak pozvao muslimansku djecu, roditelje, nastavnike i direktore škola da ne učestvuju u obilježavanju svetosavskih svečanosti u Srbiji i da Islamskoj zajednici prijave svaki vid pritiska.

"Mešihat daje punu podršku učenicima, roditeljima, nastavnicima i direktorima muslimanima u odlučnosti da ne prihvate neustavnu i nezakonitu svetosavizaciju muslimanske djece putem škola, te ih poziva da Islamskoj zajednici prijave svaki vid pritiska radi učestvovanja u školskim svetosavskim proslavama", navedeno je u saopćenju.

Najavljeno je da će "sve službene, medijske i druge pritiske ove vrste organi Islamske zajednice procesuirati pred nadležnim državnim organima i međunarodnim institucijama za ljudska prava".

U saopćenju dostavljenom medijima, mešihat od Srpske pravoslavne crkve traži "da se ogradi od prisilnog učešća muslimanske djece u svetosavskim manifestacijama".

"Nije u interesu Srpskoj pravoslavoj crkvi ni državi svetosavizacija muslimanske djece", naveo je mešihat, ističući da oštro osuđuje "hajku režima protiv te vjerske zajednice koja se provodi posredstvom režimskih medija".

Hajka je, kako je nevedeno, pokrenuta zbog činjenice da je ta zajednica pozvala muslimansku djecu da ne učestvuju na svečanostima obilježavnja školske slave Sveti Sava.

U saopćenju mešihata se navodi da posebno čudi stav zaštitnika građana Saše Jankovića kojim se štiti režim, a ne prava građana.

Na Savindan, 27. januara, u velikoj sali mešihata zakazana je tribina na temu asimilacije muslimanske djece.