Regija
0

Muftija Zukorlić: Nastavit ćemo borbu za slobodu

FENA
Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer ef. Zukorlić pojavio se danas pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru zbog krivične tužbe koju je zbog uvrede časti i ugleda podnio visoki funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Srbije i koordinator inspekcijskih službi u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Srbije u mandatu bivše srbijanske vlade Kasim Zoranić.

Neposredno prije dolaska glavnog muftije pred zgradom suda su se okupili građani Novog Pazara i Sandžaka izražavajući protest "protiv ovakvog ponašanja pravosudnih organa prema muftiji Zukorliću". Također, dio pristalica muftije Zukorlića okupio se unutar zgrade.

Sudija Dragan Dimitrijević odgodio je raspravu nakon što je konstatirao da Kasim Zoranić ostaje pri tužbi, odnosno da je neće povući. Datum novog ročišta bit će određen naknadno.

Nakon izlaska iz sudnice muftija Zukorlić je za agenciju Anadolija izjavio da je "ovo neugodnost koju prvi put doživljava nakon 19 godina obavljanja dužnosti muftije". Podvukao je da je jedini vjerski velikodostojnik kojem se sudi za verbalni stav.

"U 21. stoljeću ja sam pozvan na odgovornost pred sudom za javno izrečeni stav, odnosno verbalni delikt. To je nezamislivo. Naravno da je to poruka političkih oligarhija koje imaju za cilj da se ovim nastavi zastrašivanje muslimana tako što će se reći: 'Ako se ovako mogu ponašati s muftijom, šta će raditi sa običnim svijetom'. Što se mene tiče, nisu uspjeli da me pokolebaju u mojim stavovima, borbi za istinu i slobodu ovoga naroda", izjavio je Zukorlić za agenciju Anadolija.

Dodao je da će nastaviti da govori istinu o političkim kriminalnim oligarhijama koje stežu obruč oko vrata ovoga naroda. "Oni imaju poziciju u vlastima da stegnu svakog onoga koji nije spreman da padne na koljena ovom režimu i svakog ko nije spreman da se okrene protiv svog naroda. To su ljudi koji za državu rade prljave poslove, brane i hrane Ratka Mladića i druge ratne zločince, a zauzvrat uvijek imaju poziciju u vlasti bez obzira koja politička partija pobijedila. To su posljednji trzaji discipliniranja i zastrašivanja ovoga naroda. Ovaj narod neće pasti na koljena. U svakom slučaju mi ćemo nastaviti borbu za punu slobodu i dostojanstvo, a ovakvi udari nas sigurno neće pokolebati", istakao je Zukorlić.

Naglasio je da je sudski poziv bio najobičnija provokacija režima i ispitivanje "da li se s muftijom može ovako postupati bez posljedica". "Da je ovo prošlo tek tako, onda bi sudski pozivi stalno stizali na moju adresu. Zamislite da neko patrijarha stalno poziva na sud, ispituje ga, saslušava", kaže Zukorlić.

Kako su javili lokalni mediji, desetak minuta nakon Zukorlića iz zgrade Osnovnog suda je izašao i Kasim Zoranić, koji je odbio da se obrati medijima navodeći da nema šta da kaže jer je suđenje odgođeno.