Vladika Irinej
0

"Muftija Zukorlić je političar privremeno u vjeri"

Sarajevo-x.com
Vladika Irinej (Foto: Novosti)
Vladika Irinej (Foto: Novosti)
Episkop bački Irinej obrušio se u beogradskim "Novostima" na glavnog muftiju Islamske zajednice Srbije Mustafe Zukorlića, poslije njegove izjave da proslava slave Svetog Save u školama predstavlja pokrštavanje i ”svetosavizaciju” bošnjačke djece.

"Interpretacija islama Muarema Zukorlića najveću štetu nanosi samom islamu. Nehotično, ali ubitačno, ona potvrđuje osnovne teze zastupnika islamofobičnih pokreta i organizacija, po kojima je islam uvek i neizostavno, po samoj svojoj prirodi, netolerantan i nasilan", kazao je Irinej "Novostima", dodajući kako "među muslimanima ima dovoljan broj poznanika i, što je važnije, iskrenih prijatelja".

"Oni nisu ni najmanje netolerantni, a pogotovo nisu siledžijski raspoloženi. Neki od njih su ljudi tananije savesti i većeg čovekoljublja nego pojedini ideologizovani i ekstremistički nastrojeni nadobudni hrišćani, od kojih jedni smatraju sebe pravoslavnijima od svih istočnih patrijaraha, a drugi vide sebe kao veće katolike od rimskoga pape", kazao je Irinej.

Komentirajući Zukorlićeve izjave, Irinej je kazao kako "samo nedobronameran čovek vidi opasnosnost u Svetom Savi":

"Što je premnogo, premnogo je, pa i kada dolazi od efendije Zukorlića, političara na privremenom radu u verskoj sferi. Iako nas odavno od njega ništa ne iznenađuje, ovaj najnoviji istup ipak nas je iznenadio".

Vladika Irinej u oštrom reagovanju postavio je pitanje "šta bi značilo kad bi neki hrišćanski episkop odricao Kuranu bilo kakvu duhovnu vrednost, a pogotovo iščitavao iz njega smisao koji on nema, samo zato što je to sveta knjiga muslimanskih vernika".

Slično bi bilo, smatra Irinej a prenose "Novosti", "kad bi neko stavljao pod znak pitanja, recimo, udeo muslimana u evropskoj i svetskoj kulturi, ili iz istorije Srpske crkve i srpskog naroda pokušao da zbog Zukorlića izbriše Mehmed-pašu Sokolovića i još ponekog. Da se ne upuštam dalje u istorijsku sudbinu zaboravljenih Srba muslimana - pesnika Osmana Đikića, Meše Selimovića..."