Sastanak
0

Muftija Grabus kod predsjednika vlade Slovenije

FENA
Borut Pahor, Foto: Reuters
Borut Pahor, Foto: Reuters
Muftija ljubljanski Nedžad Grabus, u pratnji sekretara Nevzeta Porića, zamjenika Ibrahima ef. Malanovića, predsjednika Sabora IZ-e Slovenije Refika Havzije i potpredsjednika Sabora Đelila Salijia, posjetio je predsjednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahora, javila je Mina.

"Država je dužna osigurati vjersku slobodu", kazao je nakon susreta premijer Borut Pahor. Izgradnju vjerskog centra podržava ali misli da "ne može biti takav da bi sa svojim izgledom izazivao netrpeljivost onih koju mu se suprotstavljaju".

Muftija Grabus vjeruje da više nema nikakvih primjedbi po pitanju izgradnje džamije.

Pahor je uvjeren da će oni koji budu predlagali arhitektonska rješenja voditi računa da će to biti vjerski objekt koji će biti u interesu Islamske zajednice te da neće smetati onima koji imaju bilo kakve primjedbe da će promijeniti kulturni izgled države.

Vjeruje da će s time ojačati Zajednica koji je prema njegovim riječima uvjet za otvorenu i modernu državu.

Premijer je u početku naglasio da su sastanci s predstavnicima većih vjerskih zajednica želja vlade kako bi rješavali praktična i načelna pitanja koja se otvaraju u odnosima među vjerskim zajednicama i državom.

"Postoje neka pitanja koja je moguće riješiti na praktičan način, ali postoje i ona pitanja koja zahtijevaju konceptualna rješavanja", kazao je.

Općenito, se prema njegovom mišljenju, svi trude da se ljudi, bez obzira na vjersku pripadnost, "u ovoj državi osjećaju kao kod kuće".

Najavio je da će se u narednim sedmicama susresti s predstavnicima nekih drugih većih zajednica te će s njima pokušati potražiti rješenja za rješavanje njihovih problema.

Na pitanje da li namjerava država osigurati sredstva Islamskoj zajednici za izgradnju džamije, Pahor je odgovorio da će Vlada o tome raspravljati ukoliko Zajednica zamoli za dodjelu sredstava.

No, sad je potrebno sačekati da se okonča prvi dio projekta - da se izvede natječaj te da komisija na lokalnom nivou ocjeni primjerenost alternativa te izabere najbolje rješenje.

Muftija Nedžad Grabus nakon sastanka, između ostalog, kazao je da su informirali premijera o aktivnostima Zajednice po cijeloj Sloveniji i nastavku njihovih projekata. Vjeruje da nema više nikakvih primjedbi za početak izgradnje džamije. On misli da muslimani u Sloveniji nemaju "ozbiljnih problema", a Islamsku zajednicu ocijenio je kao veoma otvorenu i modernu.

"Želimo nastaviti takvo tumačenje religije i živjeti u međusobnom poštovanju", kazao je. Prema njegovom mišljenju, muslimani mogu mnogo pomoći pri razvijanju međusobnih odnosa široj zajednici.

Muftija Nedžad Grabus zadovoljan je položajem Islamske zajednice u Sloveniji.