Regija
66

Muamer ef. Zukorlić zamrznuo funkciju muftije zbog novog ulaska u politiku

Klix.ba
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji prihvatio je zahtjev Muamera Zukorlića da mu funkcija muftije sandžačkog bude u statusu mirovanja u narednom periodu, jer će on na predstojećim izborima biti nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS).

Muftija sandžački Muamer Zukorlić bit će nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice na vanrednim izborima 24. aprila, objavio je portal Sandzakpress, blizak Islamskoj zajednici u Srbiji.

Prethodno je, kako se navodi, Mešihat te vjerske zajednice usvojio prijedlog Zukorlića da u narednom periodu funkciju muftije sandžačkog stavi u mirovanje.

“To sam tražio zbog nespojivosti političkih i verskih dužnosti", rekao je muftija na konferenciji za novinare.

Njega će na toj funkciji zamijeniti hafiz Abdurahman ef. Kujević.

Muftija je ocijenio da je u Srbiji napravljen dobar sistem Islamske zajednice i da vjera i, kako je rekao, muslimani više nisu ugroženi sa te strane.

"Obrazovno vaspitni sistem nam je stabilan, kao i kulturni sistem, koji nam je pozitivan", kazao je Zukorlić, istakavši da smatra da Bošnjake na tom prostoru ugrožava politički sektor.

Zato mu je, kaže, moralna i opće civilizacijska obaveza da iskustvo i znanje stavim na raspolaganje narodu.

Zukorlić je istakao da očekuje široku podršku na vanrednim parlamentarnim izborima.

"Očekujem i podršku drugih partija, organizacija, udruženja i uglednih pojedinaca, pogotovo jer planiram da ne bude ograničena", rekao je Zukorlić i najavio da će narednih dana predstaviti političku platformu.