Regija
0

Moskva u Kosovu vidi presedan za Bliski istok

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova moglo bi poslužiti kao presedan na Bliskom istoku, ocijenio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u televizijskom intervjuu.

"Sada već neki palestinski političari govore da nije korisno nastaviti pregovore s Izraelom, da ti pregovori ne vode ničemu", rekao je Lavrov na ruskom kanalu Vesti 24.

"Sve se više govori da se nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova isto može primijeniti i na palestinsku državu", rekao je Lavrov.

Rusija, kao i Beograd, odlučno odbacuje jednostrano proglašenje Kosova od 17. februara koje su priznale neke velike sile.

Favorit na ruskim predsjedničkim izborima od 2. marta Dmitri Medvedev potvrdio je u ponedjeljak srbijanskim dužnosnicima podršku Moskve, nakon jednostranog proglašenja Kosova, tokom svoje posjete Beogradu u pratnji ministra Lavrova.

"Ne sumnjam u to da Palestina neće jednostrano proglasiti svoju državu i da će je mnoge zemlje priznati", rekao je ruski ministar vanjskih poslova na kanalu Vesti 24, intervju snimljen pred njegovu posjetu Beogradu.

"Ujedinjeni narodi će se tada naći u situaciji dvije države između kojih ne postoji sporazum o načinu kako pružiti sigurnost u krajnje nestabilnom i potencijalno eksplozivnom regionu svijeta", rekao je Lavrov.