Regija
0

Moskva: Nema zahtjeva za ekstradiciju porodice Milošević

FENA
Rusko državno tužilaštvo još nije dobilo zahtjev za ekstradiciju udovice i sina Slobodana Miloševića, saopćila je u utorak predstavnica za štampu ureda tužilaštva Tatjana Černiševa.

"Na osnovu odluka odjeljenja za migracije pri moskovskoj policiji od 22. februara 2006. godine porodica bivšeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, udovica Mirjana (Marković) i sin Marko Milošević, priznati su kao izbjeglice na teritoriji Ruske Federacije", rekla je Černiševa u intervjuu agenciji Itar-Tass.

"Do sada nije bilo zahtjeva od srbijanskih vlasti upućenih uredu državnog tužilaštva za njihovo izručenje. Bude li takvih zahtjeva, oni će biti razmotreni u skladu s međunarodnim ugovorima i ruskim zakonima", dodala je ona.

Udovica i sin bivšeg predsjednika Jugoslavije dobili su status izbjeglica u martu 2006. godine. Mirjana Marković i Marko Milošević zatražili su status izbjeglica krajem 2005.

U skladu s Konvencijom UN-a o izbjeglicama iz 1951. i protokolom na tu konvenciju iz 1967. godine, što je Rusija ratificirala 1992., kao i na osnovu ruskog zakona o izbjeglicama iz 1993. obje osobe dobile su i uživaju status izbjeglica od marta 2006., navodi Itar-Tass.