Aleksandar Konuzin
0

Moskva će nastaviti da podržava Beograd po pitanju Kosova

SRNA
Aleksandar Konuzin
Aleksandar Konuzin
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da je za Moskvu odustajanje Srbije od prvobitne rezolucije o Kosovu bilo neočekivano, ali da će nastaviti da podržava Beograd, te da smatra da je osnov za rješavanje kosovskog problema u Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN.

"Rusija osnovom za održivo rješenje za problem Kosova i Metohije i dalje smatra Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN i UNMIK je dužan da nastavi svoju ulogu u olakšavanju tog procesa", rekao je Konuzin za "Politiku".

On je naveo da je pozicija Rusije kada je riječ o Kosovu veoma jasna i precizna i da je ova država protiv podjele Srbije, a za uvažavanje njenog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, u skladu sa međunarodnim pravom.

Konuzin je podsjetio da je Rusija na osnovu toga odmah podržala prvobitnu srpsku rezoluciju o Kosovu, a potom i drugu, usaglašenu sa EU, jer je bila prihvatljiva za Beograd, iako neočekivana za Moskvu.

"Odustajanje Srbije od svog nacrta rezolucije za nas je bilo sasvim neočekivano. Ipak, budite sigurni da je Rusija spremna da nastavi sa podrškom Srbiji u zaštiti njene teritorijalne cjelovitosti. U poziciju drugih država mogli ste i sami veoma dobro da se uvjerite", naveo je Konuzin.

Prema njegovim riječima, Rusija se zalaže za obnovu dijaloga zainteresovanih strana, koji za cilj ima rješavanje kosovskog problema.

"Uporno ponavljam: Rusija će podržati onu politiku Srbije koju ona sama bude provodila prema sopstvenoj zemlji. Razumije se, Srbija je slobodna da koristi i druge instrumente, one koji odgovaraju njenim nacionalnim interesima", istakao je Konuzin.