Regija
0

Molitvom počelo obilježavanje Kurban-bajrama u Srbiji

SRNA
Povodom velikog islamskog blagdana Kurban-bajrama, Rijaset Islamske zajednice Srbije upriličio je centralnu bajramsku svečanost u Bajrakli džamiji u Beogradu, a Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u džamiji u selu Suvi Do nadomak Tutina.

Uoči jednog od najvećih praznika za muslimane, beogradski muftija Muhamed Jusufspahić čestitao je Bajram i pozvao vjernike da ga dočekaju u miru, bez obzira kojoj opciji islamske zajednice pripadaju.

"Da nam svevišnji da snage da dođemo do sporazuma kojim ćemo pripadati svojoj veri i poštovati zemlju u kojoj živimo", poručio je Jusufspahić.

Iz Novog Pazara poruka vjernicima je da Bajram dočekaju u nadi da će se vratiti jedinstvo Islamske zajednice, koje je stub stabilnosti društva i države.

"Zato susret radosti Bajrama i radosti ponovne uspostave jedinstva Islamske zajednice u srcima vjernika predstavlja poseban izvor sreće i uvjerenja da dolaze bolji dani za sve dobronamjerne i dobre ljude", rekao je Rešad Plojović iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Kurban bajram se naziva i hadžijski, jer se tada završava Hadž - glavno godišnje hodočašće do Kabe u Meki.