Regija
2

Moguće zatvaranje granica Srbije, Bugarske i Rumunije za izbjeglice

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Premijer Bugarske Bojko Borisov je izjavio danas da su Srbija, Bugarska i Rumunija spremne zatvoriti svoje granice, ako to učine Njemačka i Austrija u jeku povećanog priliva izbjeglica u Evropu.

Nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Rumunije Viktorom Pontom u Sofiji, Borisov je na konferenciji za novinare podsjetio da Njemačka i Austrija namjeravaju zatvoriti granice kao odgovor na izbjegličku krizu.

"Ako nastavite zatvarati vaše granice, ni mi ne možemo dozvoliti da stanovnici naših zemalja budu osuđeni da postanu tampon zona, i zato smo spremni zatvoriti svoje granice", rekao je Borisov.

Istakao je da su tri zemlje današnjim sastankom usaglasile zajednički stav u vezi s izbjegličkom krizom uoči samita koji će se 25. oktobra održati u Briselu.

Vanredni samit u Briselu je inače posvećen izbjegličkoj krizi, a na koji su pozvani i lideri zemalja na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

Istakao je kako nije previše optimističan u vezi s postizanjem skorijeg rješenja izbjegličke krize u Evropi.

"Borimo se da ne postoji strateški cilj. Kuda ide ovaj val izbjeglica? Gdje će raditi te izbjeglice u budućnosti? Kako će se integrisati? Gdje će se obrazovati njihova djeca?" zapitao se Borisov.

Vučić je poručio kako su tri zemlje danas postigle saglasnost da u odnosu na Evropsku uniju budu dobar susjed, ali i odan partner.

"Saradnja s Rumunijom i Bugarskom za nas predstavlja veliki značaj. Postići ćemo stabilnost koju priželjkujemo. Podržavamo tolerantniji stav i zajedno ćemo štititi naše granice", kazao je Vučić nakon sastanka.

Napomenuo je da postoji mogućnost o zatvaranju granica, dodajući kako ta ideja nije izvodljiva.

Ponta je izjavio kako sve zemlje moraju preuzeti odgovornost u vezi s pitanjem izbjeglica u Evropi kako bi se brže došlo do sveobuhvatnog rješenja.

"Naše tri zemlje danas su usaglasile zajedničku strategiju. To je vrlo bitno", naglasio je rumunski premijer.

Premijeri su danas razgovarali o ekonomskoj i političkoj saradnji, kao i izbjegličkoj krizi u okviru Krajovske trojke, koju čine Srbija, Bugarska i Rumunija.