Serge Brammertz
0

"Moguće je objedinjavanje postupaka Karadžiću i Mladiću"

FENA
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz naveo je da je izmijenjena optužnica protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića preciznija i pruža mogućnost eventualnog objedinjavanja tog postupka sa suđenjem bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, saopćio je u petak Haški tribunal.

Brammertz je, u zahtjevu sudijama Haškog suda da odobre izmijenjenu optužnicu protiv Mladića, naveo da ta optužnica više razjašnjava optužbe tužilaštva protiv optuženog, a što će doprinijeti fer i efikasnijem procesu kada do njega dođe.

"Precizniji i detaljnije izloženi dokazi biće više od pomoći, nego što će pogoršati mogućnosti optuženog za pripremu efikasne odbrane", navedeno je u zahtjevu glavnog haškog tužioca.

U izmijenjenoj optužnici biće 11 umjesto 15 dosadašnjih tačaka optužnice, a Mladić ostaje optužen i u izmijenjenoj optužnice za genocid, kršenje prava i običaja rata i zločine protiv čovječnosti od 12. maja 1992. do kraja 1995. godine.

Izmijenjena optužnica obuhvata, kao i trenutno aktuelna, tri baze zločina - u opštinama koje su bosanski Srbi smatrali svojom teritorijom, teritoriju Sarajeva i Srebrenice.

Srebrenica je u aktuelnoj optužnici spojena sa svim drugim opštinama u kojima su zločini počinjeni, međutim prema prijedlogu izmijenjene optužnice ona se tretira kao odvojena baza zločina.

U dijelu optužnice koji se odnosi na zločine u opštinama koje su bosanski Srbi smatrali svojom teritorijom ostaje isti broj opština, mada ih je šest uklonjeno (Bihać- Ripač, Bosanska gradiška, Doboj, Gacko, Nevesinje i Teslić), ali je šest novih dodato (Hadžići, Ilidža, Novo Sarajevo, Pale, Sokolac i Trnovo).

Iako je zadržala isti broj opština, izmijenjena optužnica oslanja se na već ranije presuđene slučajeve u Haškom sudu, a izbačene su dvije opštine za koje nije donijeta presuda u Haškom sudu.

Brammertz je naveo i primjer da je u izmijenjenoj optužnici precizirano 16 snajperskih gađanja i 18 minobacačkih napada kao konkretne ilustracije snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, u poređenju s opštim opisom takvih incidenata u aktuelnoj optužnici.

"Izmijenjena optužnica pruža mogućnost i da se eventualno objedine postupci Karadžića i Mladića, bilo u cijelini ili samo u pojedinim dijelovima, ukoliko Mladić bude uhapšen u dogledno vrijeme", naglasio je Brammertz, a prenosi Tanjug.

On je naveo da su Mladić i Karadžić "dva ključna čovjeka" u zajedničkom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog protjerivanja Bošnjaka, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva sa teritorije BiH koju su bosanski Srbi smatrali svojom".