TV Slovenija
0

Moguće je da je Sanader još u Sloveniji

FENA
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Slovenski mediji u četvrtak navečer iznijeli su više kontradiktornih nagađanja o tome je li bivši hrvatski premijer Ivo Sanader još u Sloveniji ili ne.

Prema komercijalnoj televizijskoj stanici POP-TV, slovenska policija ne vjeruje da je Sanader koji je ujutro oko 11 sati ušao u Sloveniju preko graničnog prijelaza Bregana još na području Slovenije, ali nacionalna televizija kasno na večer u svojoj je informativnoj emisiji "Odmevi" navela da je po nekim mišljenjima on još na slovenskom teritoriju, pa i da je "viđen u Ljubljani", ali da o tome "nema sigurnih informacija".

Voditeljica emisije, urednica večernjeg informativnog programa Roswita Pesek navela je da postoje informacije kako je Sanader na večer kontaktirao neke hrvatske odvjetnike, zagarantovao da nije u bijegu i da će se u roku tri dana vratiti u Hrvatsku i "braniti od svih optužaba".

Saborska zastupnica Vesna Pusić u izravnom je razgovoru videolinkom iz Zagreba za Slovensku televiziju na to rekla da je Sanader "po njenom mišljenju u bijegu".

Dodala je da po njenom mišljenju policija nije imala osnove za hapšenje Sanadera prije nego što mu je Hrvatski sabor danas ukinuo zastupnički imunitet, ali da je njegov bijeg mogao biti spriječen da je mandatno-imunitetno povjerenstvo o tome odlučivalo ujutro, a ne tek u popodnevnim satima.

Skidanje imuniteta Sanaderu po njenim riječima znači početak raščišćavanja korupcijskih afera vezanih uz slučaj Fini-medije i drugih i pozitivno je što je vlada premijerke Jadranke Kosor omogućila da državno odvjetništvo ima slobodan prostor za svoje djelovanje, pa i u "tako osjetljivom slučaju" s obzirom da se radi o bivšem premijeru, no "HDZ ne može pobjeći od činjenice" da su u korupcijske afere upleteni njegovi članovi, istakla je Pusić u razgovoru za Slovensku televiziju.

Na pitanje je li hrvatski pravosudni sistem "dovoljno jak" da procesuira bivšeg premijera, rekla je "u ovom trenutku jeste" i da pravosudne institucije u Hrvatskoj "imaju prostor za nezavisno djelovanje“.