Sretko Kalinić, Đinđićev atentator
0

"Mljeo sam ljude u mašini za meso"

Sarajevo-x.com
Sretko Kalinić
Sretko Kalinić
Uhapšeni pripadnik "zemunskog klana" i jedan od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Sretko Kalinić, otkrio je hrvatskoj policiji detalje 20 ubistava u kojima je učestvovao, od kojih su pojedina izvršena na najbrutalniji način.

Kalinić je priznao je da je ubijao metkom, postavljao eksplozive, a neke leševe tranžirao, a zatim ih mljeo u mašinama za meso i spaljivao, piše srbijanski “Press”.

"Počinio sam 20 ubistava u Srbiji, Holandiji, Španiji, jedno i u Hrvatskoj. Ne žalim ni za kim od njih jer su to zaslužili. Bili su budale", rekao je Kalinić hrvatskim policajcima.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, okorjeli ubica je vlastima u Zagrebu ponudio saradnju.

"Mene u Srbiji čeka 30 godina... Recite šta nudite i sve ću da vam ispričam", rekao je, navodno, Kalinić.

Hrvatsko tužilaštvo oprezno je u procjenama moguće saradnje s Kalinićem, ali je zainteresovano zato što je priznao jedno ubistvo u Hrvatskoj, po svemu sudeći Cvetka Simića.

Kalinić se ponudio da svjedoči o organizaciji ubistva premijera Zorana Đinđića i da oda imena osoba koje su naručile ubistvo Zorana Vukojevića Vuka, zaštićenog svjedoka na suđenju za to ubistvo. On je priznao i učešće u ubistvu Vukojevića i Zorana Povića iz 2006. godine, oba povezana sa suđenjem atentatorima na Đinđića.

Kako piše “Jutarnji list”, hrvatski istražioci su, nakon dva razgovora s Kalinićem, stekli utisak da je "zemunac" odahnuo nakon što je otkriven.

"Čini se da ga je veći strah od bivših šefova nego od zatvora", tvrdi izvor blizak istrazi.

Kalinić je policiji ispričao i pozadinu sukoba s Milošem Simovićem. U prvom razgovoru nije htio priznati da je razlog sukoba Simovićeva supruga, nego je tvrdio da je pokušaj ubistva vezan za Simovićevog brata Aleksandra. Kasnije je priznao da je Simović na njega pucao iz ljubomore.

"Izašao sam da kupim pančetu, a onda otišao kod Simovića, pa smo odlučili da svratimo po ribu i meso i napravimo roštilj. Iz prodavnice smo otišli po bicikle i krenuli na jezero. Kad smo došli, Simović je bio iza mene oko pola metra, jer da je bio dalje od dva metra sigurno bi me promašio", rekao je Kalinić.

Kako piše “Jutarnji”, Kalinić je policiji ispričao da je nakon nekog vremena Simović ispalio hitac i pogodio ga. Kalinić je ranjen pokušao da izvadi svoj pištolj, ali ga je pogodio još jedan metak. Simović je potom okrenuo bicikl i počeo da bježi. Simović je uhapšen u noći između srijede i četvrtka, nakon ilegalnog prelaska hrvatsko-srpske granice.