Regija
0

Mlijeko sa farmi u Sloveniji kancerogeno

SRNA
U mlijeku sa nekoliko farmi u Sloveniji pronađeni su tragovi kancerogenih aflatoksina, te je mlijeko moralo da bude uništeno, a veterinarska uprava ispituje da li je dio dospio u prodaju, javljaju slovenački mediji.

"Do sada je uništeno nekoliko hiljada litara mlijeka. Šteta je velika, ali je zdravlje potrošača važnije", izjavila je za "POP-TV" direktor nacionalne veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič.

   Aflatoksin je prvo pronađen u svježem mlijeku sa jedne farme iz okoline Bleda, nakon dojave iz Italije, gdje je bilo prodato. Nakon toga farmi je privremeno zabranjena prodaja. Utvrđeno je da je izvor tragova toksina u mlijeku kukuruzno stočno brašno jednog slovenačkog proizvođača.

   Stočna hrana iz iste serije, za koju se vjeruje da je kontaminirana, dospjela je i na neke druge farme. I na njima su napravljeni testovi te do daljeg zabranjena prodaja mlijeka. Budući da se pretpostavlja da je mlijeko sa nekih farmi koje su upotrebljavale kontaminirano kukuruzno brašno u međuvremenu otišlo u prodaju, provode se dodatne kontrole u trgovinama.

   Ljubljanske mljekare, kao najveći slovenački otkupljivač mlijeka, objavile su da je stočnu hranu upotrebljavao i jedan njihov proizvođač mlijeka, te su dali uzorke mlijeka sa te farme na analizu, ali tragovi toksina u njemu nisu otkriveni.