Beograd
0

Mladićev jatak Stanko Ristić pušten iz pritvora

FENA
Stanko Ristić
Stanko Ristić
Penzionisanom časniku Stanku Ristiću, jednome od optuženih za pomaganje i skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, u utorak je ukinut pritvor u kome je proveo šest mjeseci i on će se u daljnjem toku postupka braniti sa slobode.

Sudsko vijeće novoga predsjedavajućeg sudije Dejana Garića prihvatilo je prijedlog Ristićeve odbrane, iako se tužiteljstvo protivilo ukidanju pritvora. Ristiću je određena mjera zabrane napuštanja boravišta.

Suđenje grupi od 10 optuženih za pomaganje i skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, među kojima je i Ristić, u utorak je formalno počelo ispočetka zbog promjene predsjednika sudskog vijeća.

Svi optuženi su izjavili da ostaju pri svojim ranijim odbranama, koje su prvi put dali 2006. godine, na početku glavnog pretresa.

Ovo suđenje je ušlo u završnu fazu, ali je i prije općeg izbora sudija više puta odgađano uzastopno zbog nedolaska svjedoka iz Republike Srpske Miodraga Stanića, koji je putem zamolnice više puta pozivan da svjedoči.

Sudac Garić saopćio je na suđenju u utorak da je Stanić, koji je bio i zadnji predloženi svjedok, obavijestio sud kako ne želi svjedočiti, prenio je Tanjug.

Nastavak suđenja predviđen je za 21. april, kada bi ovo suđenje moglo da se privodi kraju, a optužba i odbrana iznese završnu riječ, poslije čega će biti izrečena presuda.

Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine, u optužnici je označen kao organizator operacije skrivanja od 2002. godine, kada je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005.

Optuženi su na teritoriji Beograda pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove, u kojima se Mladić skrivao, navodi se u optužnici.

Na optuženičkoj klupi se zbog pomoći počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela ostali bivši časnici VRS-a Marko Lugonja i Ratko Vučetić, potom Tatjana Vasković, njena majka i brat – Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Oni se optuženi da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužitelj Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 kaznenih djela ratnih zločina i genocida.