Dačić o hapšenju
0

Mladić: Svaka čast, našli ste onog koga ste tražili

FENA
"Svaka čast, našli ste onog koga ste tražili", rekao je Ratko Mladić policajcima u trenutku hapšenja, opisao je ministar policije Ivica Dačić. Hapšenje obavljeno bez pomoći bilo čije strane službe, naglasio Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je hapšenje haškog bjegunca Ratka Mladića rezultat strategije koju je usvojio Akcioni tim prije pola godine, u okviru koje su razmijenjene sve obavještajne informacije na jednom mjestu.

Dačić je novinarima u Temerinu rekao da je od tada i policija, za razliku od prethodnog perioda, uključena u hapšenje haških optuženika. Mladića je uhapsio MUP Srbije, bez pomoći bilo čije strane službe, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, lokacija u selu Lazarevu, pored Zrenjanina, prvi put je pretresena jučer. Pretresene su četiri kuće Mladićevih rođaka koje su praćene nekoliko mjeseci, precizirao je Dačić.

On je ponovio da Mladić nije pružao otpor prilikom hapšenja, da nije koristio lažni identitet, već je kod sebe imao ličnu kartu, kojoj je istekao rok, i vojnu legitimaciju. Mladić je uhapšen u prisustvu jednog rođaka, dodao je Dačić.

"Kada je policajac ušao u kuću i pitao ga da li je on Ratko Mladić, odgovorio je - Svaka čast, našli ste onog koga ste tražili", naveo je ministar policije.

Dodao je da se Mladić nije kretao selom, da ga niko nije viđao i da je živio "u veoma teškim uvjetima, i finansijskim i životnim".

"Tačno je da je Mladić narušenog zdravlja, da mu je desna ruka djelimično oduzeta i da, prema vlastitim riječima, više od 10 godina nije posjećivao ljekara. On je pod stalnim ljekarskim nadzorom", objasnio je Dačić, javio je RTS.

Ponovio je da je jučer petoro Mladićevih rođaka i pomagača privedeno i pušteno i dodao da je sada na sudu da odluči da li će oni biti gonjeni.

"Želio bih da svaki građanin Srbije, poput Ratka Mladića, Haškom tribunalu dokaže da nije kriv za optužbe, a sve ostalo je obaveza države da ispuni svoje međunarodne obaveze", rekao je Dačić.