Vladimir Vukčević
0

Mladić se krije u Beogradu

Sarajevo-x.com
Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević rekao je danas da očekuje da će bivši general Vojske RS Ratko Mladić, koga je Haški tribunal optužio za genocid, uskoro biti uhapšen, te da Radovan Karadžić ne može izbjeći suđenje.

Vukčević je, u intervjuu za agencije (AP) i Rojters, rekao da se bivši vojni komandant bosanskih Srba krije u Srbiji, ali da ne vjeruje da je prerušen kao što je to bio bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je prošlog mjeseca uhapšen u Beogradu.

„Karadžić i Mladić potpuno različite ličnosti. Mladić se možda podvrgao plastičnoj hirurgiji, ali se ne krije kao Karadžić", rekao je Vukčević i pojasnio da je promjena identiteta Karadžića bila "zapanjujuća", da on ne samo što je promijenio izgled, nego i način hoda i govora.

U intervjuu Vukčević je kazao da vjeruje da se Mladić krije u Beogradu pod zaštitom svojih ratnih drugova, bosanskih Srba.

"Potraga za Mladićem ide dobro. Nadam se da ćemo uskoro završiti hašku priču", naglasio je Vukčević.

"Sve naše službe su maksimalno angažovane koliko je to moguće. Ako nastavimo sa dinamikom hapšenja iz posljednje dvije godine očekujem da će do hapšenja uskoro doći", rekao je Vukčević.

Agencija Rojters podsjeća da Srbija, da bi ispunila saradnju sa tribunalom, pored Mladića još treba da izruči lidera hrvatskih Srba Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u toku rata u Hrvatskoj 1991-95. godine.

Podvlačeći razliku između Karadžića i Mladića, Vukčević je naglasio da je Mladić bio profesionalni vojnik i da je "imao iluziju da se bori za srpske interese".

"Za njega bi bilo najbolje, a i za njegovu porodicu ako bi se dobrovoljno predao", rekao je Vukčević i naglasio da svi optuženici pokušavaju da odlože suđenje u Hagu, očekujući da će doći 2010. godina kada je predviđeno da se sud zatvori.

"U ovom slučaju Karadžiću bi se onda sudilo u Sarajevu", rekao je Vukčević. On je upozorio da će srpsko pravosuđe procesuirati svakog ko pomaže osumnjičenim za ratne zločine da se skrivaju time što im osigurava lažne dokumente.

"Bit ćemo rigorozni... Neko je očigledno njima pomogao i mi ćemo to istražiti", rekao je Vukčević, prenosi agencija Rojters.