Srbija
0

Mladić je najmanje dva puta izbjegao hapšenje u posljednjem trenutku

SRNA
U Srbiji je bilo više od 10 pokušaja da se stupi u pregovore sa Ratkom Mladićem kako bi se privolio na dobrovoljnu predaju, a u najmanje dva slučaja Mladić je izbjegao hapšenje u posljednjem trenutku, piše "Politika".

Pozivajući se na izvore bliske srpskom Akcionom timu, posljednji trag Mladića datira iz 2006. godine, a od 2002. godine u nekoliko navrata je, preko njegove porodice, pokušavano da se pregovara sa njim, ali konkretnih razgovora nikad nije bilo i odgovor je uvijek bio negativan.

Isti izvor navodi da je bilo više od deset pokušaja da se stupi u pregovore sa Mladićem kako bi se on privolio na dobrovoljnu predaju, a među onima koji su to pokušavali bili su jedan bivši ministar odbrane, zatim dvojica generala koji su od Generalštaba dobili zaduženje, bivši direktor BIA Rade Bulatović... 

Svi oni su razgovarali sa Darkom Mladićem, sinom odbjeglog generala, ali on nikada nije davao bilo kakvu naznaku da bi htio to da učini, pravdajući se da "ne zna gdje mu je otac". 

Nadležne srpske službe uvijek su sa zakašnjenjem dolazile do podataka gdje se Mladić nalazi, pa je on tako u više navrata u posljednjem trenutku izbjegao hapšenje, a u arhivama službi koje su u Akcionom timu za saradnju sa Haškim tribunalom, zabilježena su najmanje dva slučaja o tome kako je Mladić izbjegao hapšenje.

Jednom se to desilo u jesen 2003. godine, kada su su operativci MUP-a Srbije čovjeka za kog su mislili da je Ratko Mladić bukvalno ispratili do stana u jednom novobeogradskom soliteru, ali u stan, ipak, nisu ušli iz nepoznatih razloga, ali je kasnije, 2006. godine, utvrđeno da se u upravo tom stanu krio Mladić. 

Druga šansa, možda i najveća dosad, propuštena je u aprilu 2006. godine, kada su operativci BIA razbili kompletnu mrežu Mladićevih jataka i došli do podataka da je Mladića četiri godine ranije sa jedne lokacije na drugu prevezao izvjesni Stanko Ristić, penzionisani vojni pilot, koji je saslušan i pušten, pošto BIA nije znala koga je držala u rukama.
Kasnije se ispostavilo da je Ristić u tom trenutku bio jedini preostali Mladićev jatak, da je u direktom kontaktu sa njim i da se Mladić u to vrijeme skrivao na lokaciji koju mu je upravo Ristić obezbijedio. 

Kada je pušten iz BIA Ristić je odmah obavijestio Mladića o privođenju, nakon čega je Mladić pobjegao u nepoznatom pravcu i do danas se ne zna gde je, niti je Akcioni tim uspio da rekonstruiše njegovo dalje kretanje.

Izvor "Politike" iz obavještajne zajednice kaže i da je jedan bivši visoki državni funkcioner, upoznat sa svim detaljima potrage za Mladićem, ponudio bivšoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte na aerodromu u Ženevi 2005. godine Ratka Mladića za 2,5 miliona eura, ali je ona tražila prvo fotografiju Mladića kako drži dnevne novine tadašnjeg datuma. 

Funkcioner je po povratku vratio u Srbiju pozvao Del Ponteovu i rekao joj da nije u mogućnosti da obezbijedi obećano.

"Politika" ocjenjuje da su sve nerealnija očekivanja da među depešama američkih ambasada u svijetu, koje objavljuje WikiLeaks, bude otkriven podatak gdje se skriva Ratko Mladić i zašto on nije uhapšen.