Regija
0

Mladić će svjedočiti video-linkom na suđenju njegovim jatacima

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Haški optuženik Ratko Mladić svjedočit će video-linkom iz Haškog tribunala u Prvom opštinskom sudu u Beogradu na suđenju optuženima za njegovo skrivanje od 2002. do 2006. godine.

Na suđenju Mladićevim "jatacima", koje je danas ponovo počelo, video konferencijska veza biće uspostavljena 22. marta 2012. godine između beogradskog suda i Tribunala u Hagu kako bi Mladić bio saslušan kao svjedok u procesu protiv svojih "jataka".

Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator "jataka", u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske (RS) Jovo Đogo, ali je on tokom procesa preminuo.

Na optuženičku klupu ponovo je sjelo desetero optuženih, koji su bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja. 

Prvu presudu, koju je 10. decembra prošle godine, poslije više od četiri godine suđenja izreklo sudsko vijeće sudije Dejana Garića, ukinuo je Apelacioni sud u julu ove godine i naložio ponovno suđenje, zbog povrede odredaba krivičnog postupka i nerazumljivog obrazloženja presude.

Ukinutom presudom Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.
Tokom suđenja svi optuženi, osim  Marka Lugonje, negirali su da su skrivali Mladića.