Deportovan iz Italije
0

Mladen Naletilić Tuta stigao u Hrvatsku, nije davao izjave

FENA
Ratni zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladen Naletilić Tuta, kojeg je Haaški sud zbog ratnog zločina nad Bošnjacima osudio na 20 godina zatvora, stigao je u ponedjeljak navečer na splitski aerodrom avionom iz Rima.

Mladen Naletilić Tuta je stigao redovnom aviolinijom iz Rima, a dočekali su ga članovi rodbine, ali je po izlasku iz aviona odbio dati izjavu novinarima.

Talijanska novinska agencija ANSA u ponedjeljak je objavila kako će Mladen Naletilić, koji je kaznu služio u rimskom zatvoru Rebibbia, idućih dana biti protjeran iz Italije i vraćen u Hrvatsku, a da mu je zbog zdravstvenog stanja smanjena kazna te će stoga biti pušten iz zatvora.

Naletilić i bivši zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne HVO-a Dinko Martinović Štela, osuđeni su 31. marta 2003. godine na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara iJablanice od aprila 1993. do januara 1994. tokom rata u BiH.