Regija
53

Misterija Srbina koji se 15 godina krije u češkoj šumi: Novinari ga pronašli u mraku raspale kuće

Klix.ba
Novinari Telegrafa pronašli su Aleksandra Pirivatrića koji je već 15 godina zaboravljen od svih u dubini šume između Češke i Njemačke. Pirivatrića je sestra htjela proglasiti mrtvim s obzirom na to da niko nije znao gdje se nalazi.

Novinari Telegrafa su s njim nogu pred nogu, zašli duboko u ozloglašenu šumu Krušne Gore, na granici Češke i Njemačke, kako bi upoznali Aleksandra i pokušali mu pomoći. Rekao im je da ne budu bučni kako se Aleksandar ne bi uznemirio jer tu niko nikad ne zalazi.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Navode da je na dnu strme jedva prohodne litice provirio Aleksandar Pirivatrić, koji je od 1999. godine sakriven od ljudi, bez vode, struje i vrata na polusrušenoj željezničkoj osmatračnici.

"Živim u šumi već dugo. Danju hodam, jer ima vojnika ovdje preko dana, a oni ne žele da me vide, ne znam kako bi reagovali. Zato svakog dana hodam, pređem i po 20 kilometara. Jedem hranu iz kontejnera, šta nađem, i šta mi neko da", priča Aleksandar, koji je u Češkoj od svoje devete godine,

O njemu niko ništa nije znao dok jednog dana nije stigao mail na adresu srpske ambasade u Pragu.

"Nedavno je Čeh Peter Sliva poslao mail u kom je rekao da je pronašao srpskog državljanina, nekadašnjeg stomatologa, koji nema nikakva dokumenta. To je bilo moje svijetlo u mrklom tunelu, jer sam sve vrijeme pokušavao da ga pronađem, ali bezuspješno", kaže za Telegraf Stefan Tomašević, konzul u Ambasadi Srbije u Pragu.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Aleksandar je, prema saznanjima srpske ambasade, s 9 godina došao u Češku s majkom. U Pragu je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Stomatološki fakultet. Radio je na klinici "Motol" kao stomatolog. Međutim, kada je prebačen u Teplice, njegov život se naglo preokrenuo.

Umrla mu je majka, a onda je, u približno isto vrijeme, ostao i bez posla. Pošto nije imao češko državljanstvo, izbačen je na ulicu iz državnog stana. Od tada vodi borbu za goli život.