Regija
0

Mišković uplatio rekordnu kauciju od 12 miliona eura u kešu

Klix.ba
Miroslav Mišković (Foto: AFP)
Miroslav Mišković (Foto: AFP)
Srbijanski biznismen Miroslav Mišković uplatio je kauciju od 12 miliona eura i uskoro bi trebalo biti pušten da se brani sa slobode, saznaje B92. Uplatu je izvršila njegova kompanija Delta holding.

To je najveća kaucija u historiji srpskog pravosuđa, a Miškovićeva kompanija je uplatu izvršila u dinarskoj protivvrijednosti.

Miškoviću, koji je u pritvoru od decembra 2012. godine, oduzet je pasoš i određena mu je mjera zabrane napuštanja boravišta uz obavezu javljanja PU za grad Beograd, PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Vlasnik Delta holdinga bit će pušten iz pritvora u kom je proveo oko sedam mjeseci najvjerovatnije do kraja dana.

Rekordnu kauciju odredilo je 19. jula Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu, nekoliko dana nakon što je odlukom suda Miškoviću pritvor produžen za još 30 dana zbog opasnosti od bjekstva.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 9. maja optužnicu protiv vlasnika "Delta holdinga", njegovog sina Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i još osmero okrivljenih, koja ih tereti da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara. Apelacioni sud je optužnicu potvrdio 5. jula.

Miškovićima i Đuraškoviću se na teret stavlja krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja, a za oba djela je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Marko Mišković je u kućnom pritvoru, a svi ostali, osim Miroslava Miškovića i Mila Đuraškovića, brane se sa slobode, podsjeća B92.