Regija
0

Miroljubivo riješen slovensko-hrvatski spor o spomeniku krumpiru

FENA
Nesporazum o tome tko se prvi dosjetio podići spomenik krumpiru kao kulturi koja je Europu spasila od gladi riješen je u manje od tjedan dana, a opet se radilo o potencijalnom slovensko-hrvatskom sporu koji je riješen vrlo prijateljskom gestom slovenske udruge za priznanje krumpira kao samostalnog jela.

Spomenuta je udruga prošlog tjedna najavila podizanje spomenika krumpiru u Šenčuru blizu Ljubljane, mjestu poznatom po vrijednim proizvođačima "žutog zlata", ali je pri tom pogrešno, iako bez zle namjere, navela da će to biti prvi spomenik takve vrste u svijetu.

Tvrdnja je iznenadila renomirane proizvođače sjemenskog i konzumnog krumpira u selu Belica u Međimurju, gdje je međimurski župan Josip Posavec još u kolovozu prošle godine otkrio spomenik u obliku siluete čovjeka i krumpira, visok jedan metar i širok šezdesetak centimetara, pa su upozorili da njima, a ne Slovencima iz Šenčura pripada prvenstvo.

Sada je sve riješeno pomirljivom izjavom slovenske udruge koja je priznala da njen spomenik neće biti prvi na svijetu, a hrvatske kolege pozvala da ih počaste svojom nazočnošću na proslavi prvog slovenskog spomenika krumpiru 15. svibnja ove godine, kad udruga štovatelja krumpira kao samostalnog jela slavi svoju obljetnicu osnivanja.

"Drago nam je da naši hrvatski prijatelji već imaju spomenik krumpiru, a pozivamo ih i na otkrivanje našega. Nisu važne polemike tko je prvi, nego je najvažnije da nas dobre ideje jačaju i povezuju. I Hrvati i Slovenci imaju prema krumpiru odnos poštovanja. Sa zahvalnošću se sjećamo vremena kad je krumpir naše narode sačuvao od glasi i ublažio siromaštvo", navela je u izjavi slovenska udruga poštovatelja zlatnog gomolja.

Slovenci međutim tvrde da niti hrvatski spomenik krumpiru nije prvi, jer je sličan podignut u njemačkom gradu Offenburg, u državi Baden. U središtu tog grada još je 1853. podignut spomenik na kojemu je prikazan engleski moreplovac i pustolov, sir Francis Drake (1540-1595), kako u ruci drži krumpirovu stabljiku u cvatu. Natpis na spomeniku Drakeu pripisuje zaslugu da je prvi u Europu iz Južne Amerike donio krumpir. No, to je po nekim povijesnim izvorima, samo legenda jer je Drake prve gomoljike koje su se sadile u Engleskoj i Irskoj donio 1586. godine, dok je prvi krumpir u Španjolskoj posađen još 1573. godine.