Regija
0

Ministri sutra o Kosovu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šefovi diplomatija Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske, zajedno s komesarima EU za proširenje i vanjsku politku, razgovarat će sutra, na Brdu kod Kranja, o budućnosti Kosova.

Dimitrij Rupel, ministar vanjskih poslova Slovenije - predsjedavajuće EU – ugostit će Franka-Waltera Steinmeiera, Davida Milibanda, Masima D'Alemu, Bernarda Kouchnera, Ollija Rehna i Javiera Solanu koji će posebnu pažnju posvetiti upućivanju misije EU na Kosovo, što je ideja kojoj se Beograd oštro protivi.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je danas saopćilo da učesnici sastanka na Brdu kod Kranja neće donositi nikakve zaključke i da nije predviđena izjava za javnost, javilaje agencija STA.

Ranije je bilo planirano da se o slanju misije, u kojoj bi bilo 1.800 ljudi, razgovara na prvom ovogodišnjem sastanku šefova diplomatija EU 28. januara, ali se iz izvora u Bruxelleasu saznaje da to, ipak, neće biti učinjeno tog dana. Odlučivanje o misiji će, po svemu sudeći, biti pomjereno za ministarski skup u februaru, do kada će u Srbiji biti završena oba kruga glasanja za predsjednika republike.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija - s kojima su u Kontakt-grupi za Kosovo još SAD i Rusija - u decembru su uputile pismo svim članicama EU, u kojem su se usprotivile nastavku pregovora o budućem statusu Kosova i založile za slanje civilne misije EU na Kosovo.

Ministar Rupel, koji se danas nalazi u Nikoziji, izjavio je kiparskim novinarima da se u EU ne razgovara o samoproglašenju Kosova i da još nema debate o nezavisnosti."Sada razgovaramo o civilnoj misiji, što je posebno pitanje", istakao je on i dodao da EU "treba da doprinese stabilnosti Kosova...na najbolji način", prenio je Tanjug.