Regija
0

Ministri NATO-a pozdravili “umjerenost” na Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri vanjsih poslova NATO-a su ohrabreni “političkom zrelošću vlasti u Prištini”, te umjerenošću koja je ispoljena na Kosovu, izjavio je po završetku sastanka u Bruxellesu generalni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer.

“Ohrabreni smo političkom zrelošću vlasti u Prištini i naroda na Kosov. Svi na Kosovu su pokazali umjerenost”, izjavio je Scheffer i dodao da od proglašenja nezavisnosti nije bilo “međuetničkog nasilja, napada na vjerske objekte ni većeg pokreta izbjeglica”.

On je naglasio kako KFOR ima mandat da na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a djeluje na cijeloj teritoriji Kosova, prenijele su agencije.

Šefovi diplomatije su razgovarali i o odnosima sa Srbijom te kazali kako “smatraju da je važno održati i unaprijediti dobre odnose sa Srbijom, koja je veoma važan 'igrač' u regiji, bez obzira na trenutne teškoće i retoriku koja ničemu ne pomaže”, kazao je tajnik NATO-a.

“Odnos NATO-a i Srbije zavisi međutim ne samo od nas već i od Beograda”, istaknuo je Scheffer.

Ministri NATO-a nisu u četvrtak u Bruxelelsu donosili odluke o proširenju Saveza, odnosno o pozivu za prijem Albanije, Hrvatske i Makedonije, već će o tome, kao i o odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, razgovarati na samitu u Bukureštu.