Regija
0

Ministri EU-a o izborima u Srbiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je novinarima u ponedjeljak u Bruxellesu da je Vijeće ministara EU-a izrazio spremnost da što prije s novom vladom Srbije krene u proces potvrđivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i mape puta za ukidanje viza za zemlje Unije.

"Ministri EU-a su pokazali veliku želju i spremnost da nakon pobjede proevropskih snaga na izborima u Srbiji, koja je potvrđena i na pokrajinskim izborima, što prije s novom vladom krenu u proces potvrđivanja SSP-a i mape puta za ukidanje viza", izjavio je Jeremić nakon sastanaka sa šefovima diplomatije Evropske unije.

On je rekao da je diskusija Vijeća ministara EU-a o zapadnom Balkanu bila uglavnom posvećena parlamentarnim izborima u Srbiji i procesu formiranja buduće vlade.

Jeremić je, između ostalog, izrazio uvjerenje da će buduća vlada "biti formirana na osnovu rezultata demokratski izražene volje građana koji su jasno pokazali da su opredijeljeni za nastavak napredovanja Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji".

"Evropa je spremna da pristupi procesu potvrđivanja SSP-a, odnosno ratifikaciji tog procesa. Spremna je da što prije otpočne proces pune liberalizacije viznog režima", ocijenio je Jeremić, navodeći da je za to "potreban partner, a to je buduća, stabilna, proevropska vlada Srbije koja mora biti formirana što prije".

On je sastanku Vijeća ministara EU-a prisustvovao na poziv šefova diplomatija članica Unije.

Izvori u Evropskoj komisiji su prije sastanka u Bruxellesu BBC-u rekli da će od političke volje buduće srbijanske vlade zavisiti da li bi Srbija možda do kraja ove ili početka iduće godine mogla dobiti i status kandidata za članstvo u EU.