Regija
0

Ministar Davutoglu podržao pomirenje Ljajića i Ugljanina

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je sinoć u Ankari razgovarao s ministrom rada i socijalne politike Srbije i predsjednikom Socijaldemokratske partije te zemlje (SDPS) Rasimom Ljajićem o bilateralnim odnosima Srbije i Turske.

"Razgovarali smo oko započetih projekata. Izrazili smo očekivanja da ćemo nakon izbora u Srbiji realizirati ono što smo započeli kada se radi o projektima u Sandžaku. Istakli smo očekivanja da ćemo imati i daleko više turskih investicija nego što je to do sada bio slučaj za Srbiju. U svakom slučaju važno je da imamo intenzivne političke razgovore na relaciji Beograd – Ankara, i to će se sigurno nastaviti. Vjerujem da će to pratiti i konkretna privredna saradnja", izjavio je Ljajić.

Tema susreta bila je i regionalna saradnja te nastavak trilateralnih odnosa na relaciji Turska - Srbija - Bosna i Hercegovina.

Davutoglu je podržao pomirenje koje su proteklog vikenda najavili Ljajić i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin.

"On je apsolutno podržao taj naš zajednički pristup rješavanju svih problema na Sandžaku. Turska će u tom smislu reagirati kroz realizaciju projekata koje smo mi još ranije najavili. Turski sagovrnici su iznijeli uvjerenje da će to doprinijeti stabilizaciji i normalizaciji političkih prilika u Sandžaku", kazao je Ljajić za agenciju Anadolija.