Beograd
0

Milovanoviću kazna od 22 mjeseca zatvora

SRNA
Željko Milovanović
Željko Milovanović
Željko Milovanović, zvani Gavra, koji se sumnjiči za umiješanost u ubistvo vlasnika i novinara hrvatskog lista "Nacional" Ivu Pukanića, osuđen je u srijedu pred Okružnim sudom u Beogradu na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i falsifikovanja isprava.

Milovanović je u specijalnoj sudnici Centralnog zatvora u Beogradu, na suđenju koje je danas ponovo počelo poslije višegodišnjeg prekida zbog njegovog bjekstva, priznao izvršenje ovih krivičnih djela.

On će ostati u pritvoru do pravosnažnosti kako ove presude, tako i druge presude Okružnog suda u Beogradu kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora zbog više pljački i razbojništava.

Bilo mu je suđeno po optužnici kojom je bio okrivljen i za pljačku "Delta banke", ali je Okružno tužilaštvo u Beogradu u oktobru 2004. godine, poslije njegovog bjekstva, odustalo od krivičnog gonjenja za to razbojništvo zbog nedostatka dokaza.

Milovanović je ranije pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen u odsustvu na kaznu zatvora od četiri i po godine zbog razbojništva, ali mu je sud izrekao jednstvenu kaznu od 13 godina zatvora, pošto je ranije već bio pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina pred Okružnim sudom u Novom Sadu.

Jednistvena presuda još nije postala pravosnažna u dijelu koji se odnosi na presudu beogradskog Okružnog suda, jer se čeka odluka Vrhovnog suda po Milovanovićevoj žalbi.

Za Milovanovićem, koji je uhapšen 31. maja, bila je raspisana potjernica još 2004. godine, a po hapšenju uručeno mu je ranije doneseno rješenje o određivanju pritvora.
Sa krivičnim gonjenjem Milovanovića zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Pukanića čekaće se još neko vrijeme dok hrvatsko pravosuđe ne dostavi Tužilaštvu Srbije potrebnu dokumentaciju.

Beogradska policija uhapsila je Milovanovića 31. maja u Beogradu. Tom prilikom kod njega je pronađen pištolj, a u pretresu stana i drugo oružje.

Utvrđeno je da posjeduje državljanstva Srbije, Hrvatske i BiH i da ga sve ove države traže zbog nekih krivičnih djela.

Prema podacima hrvatske policije, Milovanović se tereti da je sa odbjeglim Bojanom Gudurićem iz Novog Sada u 23. oktobra prošle godine ostavio moped sa eksplozivom pored Pukanioćevog automobila na parkingu redakcije "Nacionala" u centru Zagreba, koji je zatim aktivirao daljinskim upravljačem. Poslije toga, snimljen je kamerom kako odlazi sa mjesta eksplozije sa kacigom na glavi.

Milovanovićevo učešće u atentatu otkriveno je sedam dana nakon ubistva, kada je hrvatska policija uhapsila braću Roberta i Luku Matanića i Slobodana Đurovića i Hrvatska je tada za njim raspisala potjernicu.

Zajedno sa Pukanićema nastradao je i njegov saradnik Niko Franić.
Sreten Jocić, zvani Joca Amesterdam, koji je od 27. aprila u pritvoru, osumnjičen je da je organizator Pukanićevog ubistva.