Zavisi od državljanstva
0

Milovanović neće moći biti izručen?

SRNA
Željko Milovanović
Željko Milovanović
Željko Milovanović-Gavra, osumnjičen za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, nakon hapšenja u Srbiji neće moći da bude izručen Hrvatskoj, ako se ispostavi da ima srpsko državljanstvo.

"U ovom trenutku ne postoji mogućnost da, ako Milovanović ima srpsko državljanstvo, bude izručen Hrvatskoj. Može da se desi da Hrvatska donese odluku o ustupanju krivičnog gonjenja Srbiji i tako možemo zajedno da ga procesuiramo sa još jednim uhapšenim - Sretenom Jocićem. Iako bi bilo normalnije da mu se sudi u Hrvatskoj, ako ne bude uslova, sudiće mu se u Srbiji", rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen.

On je dodao za B92 da se trenutno utvrđuje koja sve državljastva Milovanović ima, ali izvjesno je da ima dva hrvatsko i BiH, a najvjerovatnije i treće- srpsko. 

Homen je podsjetio da Ustav i zakoni Srbije ne dozvoljavaju izručenje srpskih državljana, osim ako ne postoje međunarodni bilateralni i multilateralni ugovori. 

"Zemlje EU sve između sebe izručuju građane. Problem je što je jedino Srbija ispunila uslove za evropske integracije, ali Hrvatska, BiH i Crna Gora u ovom trenutku nemaju takve odredbe", naveo je Homen.

On je dodao da bi Srbija mogla da izruči svoje državljane Hrvatskoj, ako bi zaključila sa tom državom takav ugovor, ali da ne bi postojao reciprocitet sa strane Hrvatske. 

Homen je naveo da kriminalci u regionu često imaju više državljanstava i mogli su da putem mita, korupcije, političkih veza i  čineći usluge za određene vladajuće strukture u tom trenutku, kao nagradu da dobiju određeni vid zaštite kao što je državljanstvo.
On kaže da danas više ne postoji kriminal vezan za jednu zemlju na Balkanu i da srpski ili hrvatski kriminal kao takav ne postoji.

"Vi imate organizovani kriminal, tzv. transbalkanski organizovani kriminal, gde je centrala možda u Beogradu, možda u Sarajevu, možda u Zagrebu, ali izvršioci dolaze iz svih republika", naveo je Homen.

On je dodao da su svi ti kriminalci "ispekli svoj zanat" u nesrećnim ratovima 90-ih godina i nemaju  nikakvu dilemu niti problem da ubiju i to na vrlo surov način.