MUP Srbije
0

Milovanović ima državljanstvo Srbije, Hrvatske i BiH

SRNA
Željko Milovanović - Gavra, koji je uhapšen sinoć u Beogradu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića, ima državljanstvo Srbije i neće biti izručen Hrvatskoj - rečeno je Srni u MUP-u Srbije.

Milovanoviću je određen i policijski pritvor od 48 časova - rečeno je u MUP-u.

Milovanović (43) je još državljanin i Hrvatske i BiH.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen ranije danas rekao je da Milovanović neće moći da bude izručen Hrvatskoj, ako se ispostavi da ima srpsko državljanstvo, te najavio mogućnost da mu se sudi u Srbiji.

"U ovom trenutku ne postoji mogućnost da, ako Milovanović ima srpsko državljanstvo, bude izručen Hrvatskoj. Može da se desi da Hrvatska donese odluku o ustupanju krivičnog gonjenja Srbiji i tako možemo zajedno da ga procesuiramo sa još jednim uhapšenim - Sretenom Jocićem. Iako bi bilo normalnije da mu se sudi u Hrvatskoj, ako ne bude uslova, sudiće mu se u Srbiji", rekao je Homen za B92.

Homen je podsjetio da Ustav i zakoni Srbije ne dozvoljavaju izručenje srpskih državljana, osim ako ne postoje međunarodni bilateralni i multilateralni ugovori.

Milovanović je uhapšen sinoć na Dorćolu, centralnom beogradskom kvartu, kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, sa metkom u cijevi.

Za Milovanovićem su tragale policije Hrvatske, Republike Srpske i Srbije za izvršenje najtežih krivičnih djela.

Prema pisanju hrvatskih medija, Milovanović se sumnjiči da je na skuteru uvezao eksploziv pred zgradu u kojoj se nalazi redakcija nedeljnika "Nacional", kojim su ubijeni Pukanić i Niko Franić.

Željko Milovanović, koji posjeduje pozamašan policijski dosije, sedam godina je bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije, koji je u Srbiji osuđen na maksimalne godine zatvora zbog ubistava Ivana Stambolića i Zorana Đinđića.

Za njim, osim osječkog suda koji ga tereti za ratne zločine u Slavoniji, zbog ubistava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Pukanića srpska policija je prije dva dana privela i Milenka Kuzmanovića kojem je određeno policijsko zadržavanje od 48 časova, a koji se sumnjiči da je trebalo da omogući bjekstvo ubicama Pukanića - Robertu i Luki Mataniću.

Kuzmanović je bio i jedan od saradnika nedavno uhapšenog Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, za koga hrvatski mediji navode da je naručilac ubistva.

Kuzmanović je poslije 55 dana provedenih u hrvatskom pritvor bio pušten zbog nedostatka dokaza, nakon čega se vratio u Srbiju, gdje je nedavno i uhapšen, nakon što je, u međuvremenu, hrvatska policija došla do svjedoka insajdera iz same ekipe Pukanićevih ubica.

Hrvatski novinar i vlasnik nedeljnika "Nacional" Ivo Pukanić ubijen je 23. oktobra prošle godine u centru Zagreba, od eksplozije bombe podmetnute pod njegov automobil.

Istraga za ubistvo Pukanića se vodi i protiv Svetozara Đurovića zvanog Kardinal iz Crne Gore, koji je kum Joce Amsterdama.