General Nebojša Pavković
0

Milošević naredio Mladiću da se ne pojavljuje u vojnim objektima

SRNA
Slobodan Milošević
Slobodan Milošević
General Ratko Mladić nikada nije imao želju da pregovara o svojoj predaji Haškom tribunalu, a samo nekoliko dana prije 5. oktobra 2000. godine Slobodan Milošević mu je naredio da se više ne pojavljuje u vojnim objektima i javnosti jer time šteti ugledu države i Vojske, tvrdi general Nebojša Pavković.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SRJ naveo je ovo u iskazu koji je dao istražnom sudiji Drugog opštinskog suda u Beogradu 21. jula 2006. godine, dok je bio na jednom od redovnih dopusta iz pritvorske jedinice Sheveningen. Dijelove tog iskaza objavile su "Frankfurtske vesti ".

Pavković tvrdi da je Milošević upozorio Mladića u septembru 2000. godine, na proslavi na Vojnoj akademiji, koja je tada bila i sjedište Generalštaba Vojske SR Jugoslavije.

"Stajao sam u društvu Slobodana Miloševića i tadašnjeg ministra odbrane Dragoljuba Ojdanića kad se u jednom trenutku pojavio Ratko Mladić u civilnom odijelu. Milošević me je upitao da li sam ga ja pozvao, a ja sam odgovorio: "Ne." Isto je pitao i Ojdanića, koji mu je isto odgovorio", naveo je Pavković.

Prema njegovim tvrdnjama, Milošević mu je poslije toga rekao da održi sastanak u Generalštabu sa Mladićem i da mu kaže da se više ne pojavljuje u javnosti i u vojnim objektima jer to šteti Vojsci i državi.

"Znam da je Mladić bio ljut na mene što sam ukinuo propusnice, ali se uopšte ne sjećam da je bilo inicijative da on hoće da razgovara sa mnom. Da je to htio, sigurno ne bih odbio, jer bi to bilo u interesu Vojske. Koliko mi je poznato, ni Vojska SRJ, ni bilo koja jedinica u njenom sastavu nije čuvala Mladića", naveo je Pavković.

General Pavković otkrio je i da je unutar Generalštaba bila formirana posebna generalska komisija koja je ispitivala Mladićevo kretanje.
"To je učinjeno odmah po usvajanju Zakona o saradnji sa Hagom juna 2002. U komisiji su bili generali Miodrag Simić i Stamenko Nikolić", objasnio je Pavković.