WikiLeaks objavio depešu
0

Milošević je upravljao nacijom, ali je strepio pred suprugom

Sarajevo-x.com
Slobodan Milošević i Mira Marković (Foto: Blic)
Slobodan Milošević i Mira Marković (Foto: Blic)
WikiLeaks objavio je depešu ambasade SAD-a u Haagu u kojoj su iznijeti detalji o boravku Slobodana Miloševića u haškom pritvoru iz 2003. godine. Detalje je američkim diplomatama iznio Timothy McFadden, Irac koji je bio na čelu pritvorske jedinice u Scheveningenu. McFadden je između ostaklog iznio da je Milošević manipulisao nacijom na isti način na koji je njime upravljala supruga Mira Marković, koju je svakog jutra zvao telefonom.

U depeši koja je iz Haaga upućena u Washington 2003. godine navedeno je da je McFadden imao češći kontakt sa Miloševićem, od bilo koje druge osobe, prenosi Blic.

McFadden je u depeši naveo da nije tačno da je Milošević obolio od depresije, ali da je nesretan jer ne može vidjeti porodicu, posebno suprugu Miru i unuka Marka.

"Svakog jutra zove suprugu Miru Marković, sa kojom ima neobičan odnos. Milošević može da manipuliše nacijom, ali teško upravlja svojom ženom, koja izgleda da ima veliku moć nad njim", rekao je McFadden diplomatama.

Irac je također naveo da se u to uvjerio više puta, te da je u više navrata svjedočio tome da ga je Markovićka ubjeđivala da učini ono što ona traži.

"Kada on ne bi uradio nešto po njenom savjetu, ona se nije ustručavala da mu kaže da su loši ishodi mogli biti izbjegnuti da ju je poslušao. Mira Marković služi Miloševiću kao izvor informacija, utjehe, motivacije i strategije i on se doista oslanja na njeno vodstvo", napisao je tada McFadden.

U depeši je također navedeno da su Miloševićevi problemi s visokim pritiskom 2003. godine izazvali uzbunu u Haaškom tribunalu, te da se osoblje trudilo da mu "umanji stres i usreći ga".

Navodno, čak je razmatrano kako da Miru Marković dovedu u Haag iz Rusije i to uz neku vrstu diplomatskog imuniteta od hapšenja, a to je kasnije ocijenjeno kao neizvodljivo, uz opasku McFadden da je rizik bio u tome što "ona umije da bude veoma nepredvidljiva osoba."