Regija
0

Milo Đukanović: Poziv u NATO je uspjeh cijele države

SRNA
Milo Đukanović (Foto: Anadolija)
Milo Đukanović (Foto: Anadolija)
Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio da je upućivanje poziva za pridruživanje NATO-u uspjeh cijele Crne Gore i istorijski dan za ovu državu.

"Poziv je rezultat ozbiljnog rada na ostvarivanju strateških ciljeva državne politike - punopravnog članstva u NATO i EU. Ovo je kruna dugogodišnjih napora započetih 2006. godine", rekao je Đukanović u Vili Gorica, na svečanosti povodom poziva Crnoj Gori za Alijansu.

On je ocijenio da je ovo uspjeh cijele Crne Gore i naglasio da će pristupanje ove zemlje NATO-u predstavljati i snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti.

"Svi naši susjedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO-u, imaju interes da Balkan bude stabilniji i bezbjedniji. To je preduslov i garancija bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja i evropske perspektive regiona", kaže Đukanović.

Đukanović je uvjeren da će Crna Gora odgovornim odnosom prema reformama u pretpristupnim pregovorima daljim jačanjem vladavine prava, kao i podizanjem podrške javnosti članstvu u NATO, obezbijediti mjesto u svojstvu posmatrača za stolom Alijanse već na sljedećem samitu u Varšavi.

Ministri vanjskih poslova Sjevernoatlantske alijanse pozvali su danas Crnu Goru da se pridruži NATO-u, čime se otvara za put za ulazak 29. članice.