Najveća regionalna kampanja
0

"Milion potpisa za REKOM" počinje 26. aprila

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najveća dosadašnja regionalna kampanja "Milion potpisa za REKOM“ počet će 26. aprila, a odvijat će se u gradovima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji, saopćeno je danas.

Bit će prikupljeno milion potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

U istovremenoj akciji u gradovima u regionu učestvovat će više od 500 volontera i volonterki, dok će hiljade mladih biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinirati Inicijativa mladih za ljudska prava, a koja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. juna.

Otvaranju kampanje prisustvovat će javne ličnosti koje će nakon akcije dati potpis podrške.

Potpisi će se u Bosni i Hercegovini skupljati na štandovima u 40 gradova, ali i u okviru on-line potpisivanja peticije http://support.zarekom.org.

Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale.

Žrtve su marginalizirane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipulira u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera s prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba da utvrdi i javno saopći činjenice o proteklim ratnim zbivanjima.

Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Komisija će održavanjem javnih slušanja ispovijesti žrtava pomoći da se u regionu čuje njihov glas i da se na taj način javnost podstakne na saosjećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih skupina.

U završnom izvještaju trebalo bi da se sačini popis ubijenih i nestalih, masovnih grobnica, logora i drugih mjesta zatvaranja.

Potpisi podrške će tokom juna zajedno s prijedlogom Statuta REKOM-a biti predati svim parlamentima u regionu, od kojih će se tražiti osnivanje komisije.

Potpis se može dati i na zvaničnom sajtu www.zarekom.org, na kom su detaljne informacije o inicijativi za REKOM.

REKOM su dosad podržali predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu.

Koordinaciju prikupljanja potpisa u BiH vrše: Omladinski resursni centar (ORC) Tuzla i PRONI Centar za omladinski razvoj Brčko Distrikta.