Regija
0

Milenko Kuzmanović tuži Hrvatsku

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Odvjetnici srbijanskog državljanina Milenka Kuzmanovića (25), koji je 55 dana proveo u zagrebačkom zatvoru zbog sumnje da je sudjelovao u ubistvu novinara Ive Pukanića i Nike Franića, tužili su državu Hrvatsku, a tužba je podnesena njenom Ustavnom sudu, objavio je u četvrtak beogradski list "Večernje novosti".

Kuzmanović je, u razgovoru za taj list, najavio da će "osim rješenja o obustavi postupka tražiti i odštetu, te da mu nije toliko bitan novac koliko papir kojim će službeno biti skinuta ljaga s njegovog imena".

"Proveo sam u zatvoru gotova dva mjeseca bez ikakvih dokaza. Hrvatska policija me označila kao vozača koji je trebao omogućiti bijeg Robertu Mataniću, osumnjičenom za to dvostruko ubojstvo. Moj jedini grijeh je bio što već nekoliko godina poznajem Roberta", rekao je on.

Kuzmanović je uhapšen 29. oktobra 2008. godine na benzinskoj stanici nedaleko od granice Hrvatske sa Srbijom, gdje je, kako je objasnio, Mataniću trebao predati ovlast od njegovog odvjetnika u Beogradu jer mu je bio zabranjen ulazak u Srbiju.

Tu ga je, po njegovim riječima, dočekalo 20 naoružanih specijalaca, a kako je poslije saznao, pola sata prije na istom su mjestu uhapšeni i Matanić i Slobodan Đurović.

"Hrvatski policajci su me tokom transporta do Zagreba tukli i tjerali da priznam kako sam s Đurovićem planirao odvesti Matanića, iako Slobodana uopšte ne poznajem. Prvi put sam ga vidio u hodniku zagrebačke policije poslije hapšenja", dodao je Kuzmanović.

Istakao je kako su za vrijeme njegovog boravka u pritvoru mediji objavili da u Srbiji ima opsežan policijski dosje, te da se stvar smirila kada je srbijanski ministar policije Ivica Dačić, tokom boravka u Zagrebu, rekao kako Kuzmanović nema nikakav policijski dosje.

Prema navodima "Večernjih novosti", u kaznenoj prijavi na temelju koje je uhapšen Kuzmanović se teretio da je sa Slobodanom Đurovićem obećao pomoć u bijegu Roberta Matanića te njegovog brata Luke.

Kuzmanović je oslobođen 24. decembra zbog nedostatka dokaza. U hrvatskom Ustavnom sudu doznaje se da još nije primljena nikakva tužba Milenka Kuzmanovića.