ICTY
0

Mile Mrkšić kao svjedok Gotovinine obrane

FENA
Bivši general JNA i osuđeni ratni zločinac Mile Mrkšić počeo je u srijedu na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) davati iskaz kao svjedok obrane Ante Gotovine na suđenju hrvatskim generalima.

Mrkšić je prvo odbio poziv obrane za svjedočenjem pa mu je sudsko vijeće izdalo obavezujući nalog za.

Pokušavši i dalje izbjeći svjedočenje, u srijedu je obavijestio sud da ima zdravstvenih problema, da se nije pripremio za svjedočenje i da želi razgovarati sa svojim advokatom.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie rekao je Mrkšiću da je sudsko vijeće obaviješteno da nije bi voljan svjedočiti bez advokata te da će zato učiniti sve da mu ispuni želju i dovede advokata što je prije moguće, a možda već u četvrtak. Naglasio je da će to biti iznimka budući da je opće pravilo da svjedok dolazi na sud bez advokata.

Orie je također je upozorio obranu da mu ne postavlja pitanja koja bi ga mogla inkriminirati, a Mršić je izrazio bojazan da bi mogao "odgovoriti nešto u afektu" što bi mu moglo štetiti.

U prvim minutama svjedočenja bilo je vidljivo da je Mrkšić jako nervozan. Na pitanja odgovara govoreći brzo, često nerazumljivo, i okoliša. Advokat Luka Mišetić zamolio ga je da se koncentrira i ne izbjegava odgovore.

Mile Mrkšić je bivši general JNA i bivši zapovjednik tzv. Krajinske vojske koji je 5. maja pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu 194 Hrvata na poljoprivrednom dobru Ovčara u blizini Vukovara u novembru 1991. godine. Zadržan je u pritvoru u kojem je do sada proveo nešto više od četiri godine i u kojem čeka prebacivanje na odsluženje zatvorske kazne.