Beograd
0

Milanović u pritvoru iako mu je istekla mjera zadržavanja

FENA
Željko Milovanović zvani Gavra, koji je u Beogradu uhićen pod sumnjom za umiješanost u ubojstvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i kojemu je istekla mjera policijskog zadržavanja od 48 sati, još uvijek nije izveden na saslušanje pred istražnog suca posebnog suda u Beogradu.

Glasnogovornica posebnog suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić kazala je beogradskim elektroničkim medijima da tom sudu još nije dostavljen zahtjev posebnog tužiteljstva za provedbu istrage protiv Milovanovića te da će on, tek nakon što to bude učinjeno, biti priveden na saslušanje istražnome sucu.

Kako je za Hinu rekla glasnogovornica okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić, Milovanović se trenutno nalazi u pritvoru temeljem odluke toga suda u postupku za kaznena djela što ih je počinio 2005. godine.

Odluku o određivanju pritvora i raspisivanju tjeralice protiv Milovanovića okružni je sud, po njezinim riječima, donio još u vrijeme istrage u tom postupku jer je Milovanović tada bio u bijegu i on je sada temeljem tog rješenja u pritvoru.

Njemu bi, kako je objasnila, trebala biti uručena i presuda vezana uz taj postupak, koja je donesena u njegovoj odsutnosti, a koja još uvijek nije pravosnažna i na koju Milovanović ima pravo žalbe.

Ramić je podsjetila da je Milovanović u odsutnosti osuđen na 4,5 godina zatvora za kazneno djelo razbojništva počinjeno 2005. te da je zbog toga za njim bila raspisana tjeralica.

"Okružni sud je prilikom izricanja presude uzeo u obzir i raniju pravosnažnu presudu Milovanoviću od devet godina zatvora, koju mu je izrekao okružni sud u Novom Sadu, te je Milovanoviću izrečena jedinstvena presuda od 13 godina zatvora", objasnila je Ivana Ramić.

Milovanovića se sumnjiči da je postavio eksploziv čijim su aktiviranjem 23. oktobra 2008. u Zagrebu ubijeni vlasnik hrvatskog tjednika "Nacional" Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić.

Policija je, nakon njegova uhićenja u nedjelju navečer, prilikom pretresa unajmljenog stana u kojem je boravio pronašla dva "škorpiona', četiri prigušivača, četiri pištolja i veću količinu streljiva.

Beogradski list "Večernje novosti" u srijedu je prenio kako, temeljem količine oružja pronađenog u stanu Milovanovića, srbijanska policije raspolaže jakim indicijama da je on namjeravao u Beogradu počiniti ubistvo.

Prema navodima toga lista, sumnja se da je riječ o naručenom ubojstvu, te da je među mogućim žrtvama bio i dva dana ranije uhićeni Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u ubojstvo Pukanića.

Beogradski dnevnik "Blic" u srijedu je, pozivajući se na neimenovani izvor iz vrha srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova, objavio kako je Milovanović 11. maja ove godine opljačkao poštu na Novom Beogradu,

Prema tom izvoru, Milovanović je u pljački pošte imao dvojicu saučesnika, čiji identitet policija sada pokušava utvrditi zbog mogućnosti da je jedan od njih Bojan Gudurić, posljednji odbjegli osumnjičeni za atentat na Pukanića.