"Nisam ni Zorro, ni osvetnik"
0

Milanović najavljuje dekriminalizaciju lakih droga

SRNA
Zoran Milanović (Foto. AFP)
Zoran Milanović (Foto. AFP)
Lider SDP-a i budući premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da želi da stvori državu reda i rada, uz poštovanje ljudskih prava.

Što se prvih koraka nove vlade tiče, Milanović je rekao da imaju 50 dana u kojima treba spasiti Hrvatsku od pada kreditnog rejtinga, a to će, kako kaže, biti učinjeno donošenjem budžeta.

"Naša svaka mjera i potez će se analizirati. Naša zemlja je na rubu, kao mnoge zemlje EU, ali to nam neće biti izgovor, rubu kreditnog rejtinga. Mi ćemo svojim potezima dokazati da smo ozbiljni. Vi ste sami rekli da imamo 50 do 60 dana. Nije kao u Flash Gordonu da imamo 14 sekundi da spasimo svijet. Nisam ni Zorro, ni osvetnik", kazao je Milanović u Dnevniku Nove TV.

On je rekao da neće biti smanjene penzije i niti otpuštanja u javnoj upravi, ali će primijeniti drugačiji pristup i dinamiku zapošljavanja. "Ako dva odu, jedan dolazi. To neće imati trenutni učinak, ali veća otpuštanja u javnoj upravi produbila bi recesiju", rekao je Milanović.

Milanović je dodao da namjerava da objavi registar hrvatskih ratnih veterana i dekriminalizuje lake droge. "Registar je već dospio u javnost i nikoga neće izložiti bezbjednosnom riziku. Kada bismo radili reviziju bio bi to gubitak vremena i previše negativne energije", rekao je Milanović za RTL.

Govoreći o dekriminalizaciji lakih droga, Milanović je rekao da to ne znači učiniti to nekažnjivim, nego učiniti da to nije krivično djelo, da se ne ide u pritvor i  da policija ne diže statitike na tome.

"Droga je zlo, ali nisu zlo benigni pušači marihuane, koje pozivam da to ne rade", rekao je Milanović.
On je izrazio nadu da bi konstitutivna sjednica Hrvatskog sabora mogla da bude održana i prije Božića - 25. decembra, dodajući da mu se žuri da preuzme vlast, jer je zemlja u krizi i potrebno je donijeti odluke.